Vi börjar promenaden på Södra kyrkstigen från Bråvallavägen. Det är eftermiddag en vanlig augustieftermiddag. 25 grader i luften och 22 grader i vattnet. Vi når den sydvästra bryggan där besökarna kan sitta ned och blicka ut över sjön, där vi ser ett par vanliga gräsänder.

Ute på bryggan kan man både läsa om fåglar som häckar i området och om några av de 16 olika arter av trollsländor som bor här.

Vi spatserar vidare upp på Norra kyrkstigen och naturskolan.

Här går ridspåret och ett stenkast från stigen och här finns lämningar från yngre järnåldern som även är markerade på kommunens informationstavlor som finns utplacerade på olika platser i området.

Förutom spår från hästarna syns ännu inga tecken på människoliv på de lummiga stigarna.

Däremot möter vi naturens dramatik. Vid den östra bryggan hittar en sothöna en trollslända som mellanmål.

Från de öppna fälten i den norra delen kommer vi in i det tätvuxna "Trollskogen". Här syns eleverna från Ekebyskolans konstverk bland stockar och sten. Små stentroll som vakar över besökarna.

Här möter vi också den första danderydsbon. Kristoffer Jacoby är ute på sin sjukilometerspromenad som han tar nästan varje dag.

– Om det går. Jag försöker gå 365 gånger om året.

En av de platser han helst går vid är Ekebysjön.

– Ja, det är jättefint. Fantastisk natur och lugnt. Det brukar vara mer människor som går här men idag var det lugnt, säger Kristoffer Jacoby.