Solen lyser rakt in i Adar Dhelmaays lägenhet i Rinkeby, och speglar sig i de glänsande, mönstrade tapeter hon själv satt upp för att göra bostaden lite trevligare.

De fem barnen, yngsta åtta och äldsta sexton, har påsklov och är hemma från skolan. Tillsammans sitter de på rad i en av sängarna i det Adar kallar tjejernas rum, och skrattar gott åt något på telefonen.

För bara några månader kostade familjens trea vid Mellanbyplan 8 860 kronor i månaden – redan då en förhållandevis saftig hyra, tyckte Adar, med tanke på lägenhetens skick och på att hon bor där själv med barnen.

Summan skulle dock snart bli större än så. Hyresvärden Victoriahem har börjat fasa in individuell mätning och debitering av vatten, IMD, i sitt bestånd.

Det innebär att hyresgästerna får betala för sin egen vattenförbrukning om den överstiger den gräns som Victoriahem förhandlat fram med Hyresgästföreningen och som baseras på lägenhetens storlek.

Det går inte att spara mer på vatten än familjen redan gör, enligt Adar. Ändå blir räkningen hög varje månad.

Det går inte att spara mer på vatten än familjen redan gör, enligt Adar. Ändå blir räkningen hög varje månad.

Malin Lövkvist

För Adars familj, sex personer på en trea, blir det svårt att hålla nere priset.

– Jag har betalat uppemot tusen kronor för vattnet vissa månader sedan mätningarna började. Det är jättemycket, ekonomin påverkas en hel del, framför allt för mig som ensamstående mamma, säger Adar.

Hon har börjat tvätta mer i tvättstugan i stället för i tvättmaskinen i hemmet, men annars är det svårt att dra ner mer på förbrukningen, menar hon.

– Det finns inte mycket mer vi kan göra. Vi duschar inte mer än normalt, vi tänker på att vara effektiva, vi kör bara diskmaskinen när den är full. Men det går ju inte att bara sluta använda vatten.

Victoriahem: Många är positiva till IMD

Bor man många personer på en liten yta, som många gör i Järva, kan det vara svårare att hålla nere vattenkostnaderna.

Bor man många personer på en liten yta, som många gör i Järva, kan det vara svårare att hålla nere vattenkostnaderna.

Malin Lövkvist

Hög hyreshöjning

Även hyran har höjts. Enligt avier som Adar visar upp har den gått från 8 860 i januari till 9 762 i februari – en ökning på 10,18 procent. Med vatten och parkering landade kostnaderna på 11 593.

Den första februari slog Victoriahems hyreshöjningar för året igenom. I förhandlingar med Hyresgästföreningen kom bolaget överens om en höjning på 5,18 – ungefär i linje med snittet för alla bolag i Stockholm.

I samband med att hyreshöjningen annonserades skickade Victoriahem även ut ett meddelande om att många skulle kunna få en högre höjning än så, beroende på om man bodde i en "totalrenoverad lägenhet" eller ej.

Adar, som bott i sin lägenhet sedan 2012, har dock inte fått den renoverad.

– De har målat om i köket med en färg som redan lossnat på sina ställen, men that's it. Titta här till exempel, det är knappast nyrenoverat, säger hon, och pekar mot ett eluttag som fallit ut från väggen.

Victoriahem har höjt hyran extra mycket, trots att Adars lägenhet inte är nyrenoverad.

Victoriahem har höjt hyran extra mycket, trots att Adars lägenhet inte är nyrenoverad.

Malin Lövkvist

Trippelsmocka

Mitt i träffar även andra hyresgäster som också fått ökade kostnader. En person visar upp avier där hyran gått från 9 579 till 10 720 kronor – en höjning med 11,91 procent. Han fick sin lägenhet renoverad för några år sedan.

En annan visar upp en vattenräkning på över tusenlappen.

Och de är inte ensamma. Enligt Kristoffer Burstedt, vikarierande förhandlingsgruppchef på Hyresgästföreningen, har det mycket riktigt varit stora kostnadsökningar för flera av Victoriahems hyresgäster på senaste tiden.

– Det är trippla kostnadssmockor. Dels har vi vattnet, dels en hög hyreshöjning på 5,18 procent, dels en ytterligare hyreshöjning som Victoriahem börjat implementera nu, men som förhandlades fram med oss för några år sedan. Det handlar om höjningar för att lägenheter renoverats, säger han.

Renoveringarna behöver dock inte ha skett i närtid, utan vissa får börja betala för gamla upprustningar.

– Det är lägenheter som vi inte hade förhandlat om på flera år, eftersom hyran då låg högre än vad liknande lägenheter hade. Men för ett par år sedan kom vi överens om vad hyrorna ska vara. Victoriahem ska också inventera lägenheterna för att kontrollera att de har den utrustningen vi satt hyran efter. Det är dessa hyror som implementeras nu. 

Victoriahem har installerat individuella vattenmätare i varje lägenhet, för att kunna mäta hyresgästernas enskilda vattenförbrukning.

Victoriahem har installerat individuella vattenmätare i varje lägenhet, för att kunna mäta hyresgästernas enskilda vattenförbrukning.

Malin Lövkvist

Ingår mer

Att fastighetsbolag börjar ta betalt för vatten är inte uppseendeväckande i sig, menar Kristoffer Burstedt.

Det hela bottnar i ett EU-direktiv som gäller för alla nybyggen och för vissa äldre fastigheter, och Hyresgästföreningen har sett tydliga indikationer på att många fler kommer att införa IMD framöver.

Man har dessutom förhandlat med Victoriahem om att det ska ingå en mycket större mängd vatten i Järva än vad de nationella riktlinjerna säger, just eftersom att många är trångbodda.

Hur kan det komma sig att folk ändå får så höga räkningar?

– Det är nog från fall till fall, men jag har sett siffror som ligger fem-sex gånger högre i förbrukning av varmvatten än vad som räknas som normalförbrukning. Då måste Victoriahem ju utreda om det är något mätfel eller om det faktiskt använts så mycket vatten, säger Kristoffer Burstedt.

Han förstår att många hyresgäster är upprörda.

– Det blev väldigt dålig tajming att de gamla överenskommelserna började implementeras samtidigt med de ovanligt höga årliga höjningarna. Alla höjningar sker på samma gång, och många hyresgäster ligger redan på bristningsgränsen.