Redan nu ser Victoriahem att många hyresgäster är nöjda med IMD och att de får tillbaka pengar, enligt regionchef Daniel S Mattsson, som berättar att det finns flera anledningar till att man införde systemet.

"Det är en viktig rättvisefråga samt en viktig del i att minska miljöpåverkan. Det handlar om dricksvatten som är en bristvara i en del av världen och inte bara en fråga om pengar", skriver han i ett mejl.

Victoriahem kommer att göra en utvärdering av IMD tillsammans med Hyresgästföreningen efter att alla fått sina mätare installerade, haft sin provperiod på två månader och fått en chans att följa upp och anpassa sin förbrukning, understryker han.

"Vi har 3 500 lägenheter bara i Järva, därför krävs det mer data än enstaka missnöjda hyresgäster för att få en rättvis bild av hela. De som är nöjda hörs ju inte på samma sätt", skriver han.

Trippel kostnadsökning för hyresgäster i Järva

Daniel S Mattsson, regionchef på Victoriahem.

Daniel S Mattsson, regionchef på Victoriahem.

Pressbiild

Ingår mer vatten

Att många är trångbodda i Järva och därför kan komma att använda mer vatten än vad som räknas som normalförbrukning för den aktuella lägenhetsytan har man haft i åtanke när man förhandlade med Hyresgästföreningen och kom överens om hur mycket vatten som ska ingå.

"I Järva har man dels satt en hög nivå som överstiger den nivå Boverket rekommenderar. Här får man dessutom tillbaka pengar om man inte förbrukar hela kvoten".

Hyreshöjningar

Hyresgäster som Mitt i pratat med har fått höjningar på över tio procent av hyran i år, trots att den förhandlade höjningen för 2024 landade på 5,18 procent.

Det här beror på att vissa lägenheter inte förhandlats på flera år, och att de haft en lägre årlig höjning än genomsnittet, enligt Daniel S Mattsson.

De nya hyrorna förhandlades fram redan 2022, men därefter var Victoriahem tvungna att inventera bostäderna för att kunna justera höjningarna utefter standard.

"Att en del fått högre höjningar beror på att de inte har haft årliga höjningar sedan de flyttat in i sina totalrenoverade lägenheter, en del sedan 2010. Under dessa år har vi haft inflation med både allmänna kostnadsökningar, löneökningar och höjningar av prisbasbelopp med höjda bidrag och pensioner, medan dessa hyror stått helt stilla under en längre tid", skriver Daniel S Mattsson.

Är det verkligen rimligt att allt det här implementeras på samma gång, när mångas ekonomi redan är ansträngd som den är?

"De årliga höjningarna för 2023 och 2024 blev högre än normalt p.g.a. det turbulenta världsläget med kraftigt höga räntor och energipriser och en hög inflation som alla påverkats av. Det kunde ingen förutse 2022 när överenskommelsen nåddes", skriver han, och understryker att de hyresgäster som fått en hög höjning fått en infasningsrabatt för att minska kostnadssmällen.