Fullt fokus. Edvin koncentrerar sig på att få till en bra träff. Foto: Pekka Pääkkö

Trenden på Ingarö - nu vill alla spela bordtennis

Det har utbrutit något som liknar pingisfeber på Ingarö. På två år har klubben gått från 40 till 100 spelare och träningarna har fått flytta in i stora hallen.

  • Publicerad 08:56, 10 mar 2022

Det välbekanta ljudet av pingisbollar som studsar mot pingisbord fyller sporthallen på Ingarö, som ett lätt smatter. Tio bord står utställda, på ena halvan av hallen tränar pensionärsgänget, på den andra föreningens yngsta pingisspelare.

Ibland hörs ett jubel, ibland ett vrål när någon missar bollen. Men mest råder fullt fokus och hejarop.

– Det är alltid väldigt bra stämning, alla verkar ha kul, säger Kjell-Åke Waldner, samordnare för Ingarö IF:s bordtennis.

Intresset för att börja spela bordtennis har exploderat ute på Ingarö. Från att ha haft cirka 40 aktiva medlemmar för två år sedan har de nu drygt 100 spelare.

Ökat från fyra till tio bord

Det här har gjort att bordtennisen har vuxit från att ha haft fyra bord i en spegelsal tre dagar i veckan till att även få tider i stora idrottshallen och tio bord att spela på.

Ett skäl till att intresset har vuxit så mycket just på Ingarö, tror Kjell-Åke har att göra med ett initiativ från Kalle Högberg, som håller i träningarna för de äldre. Kalle kontaktade Brunns skola och frågade om de fick lära ut lite bordtennis till eleverna på idrottslektionerna.

– Vi fick ja så det har vi gjort nu några gånger och det har lett till att flera av de som går på skolan har börjat spela med föreningen. Jättekul! säger han.

Och när några började, ville fler kompisar testa, enligt Kalle, och på så vis har det ökat.

Kalle Högberg gjorde även reklam för Ingarös bordtennis i de lokala pensionärsföreningarna och har genom det lockat fler äldre att börja.

Nu ligger åldern på klubbens pingisspelare på sex år hos de yngsta till 88 år hos den äldsta.

Bror till J-O Waldner

Förr lärde sig många att spela pingis ute på ungdomsgårdarna, men allt eftersom de fysiska gårdarna blir färre, och det kommer andra intressen, minskar det här, enligt Kjell-Åke.

– Det är något vi märker. Det gör att vi behöver lära upp många helt från början och här är föräldrarna till stor hjälp, säger han.

Många vuxna är därför med på träningarna och spelar själva. Så småningom klarar de yngre att spela mot varandra, utan någon vuxen.

Som efternamnet avslöjar är Kjell-Åke Waldner bror till världsspelaren i bordtennis, J-O Waldner, och han har själva tävlat på hög nivå. I dag nöjer han sig med att spela seriespel i division sju med Ingarö IF.

– Haha ja det är roligt! Det är jag och tre ungdomar och vi har ganska nyligen börjat, säger han.

Att han hamnade på Ingarö har att göra med att de haft sommarhus där länge och slutligen flyttade ut permanent.

Glädje hos Ingarö IF över nytt konstgräs

Unga spelare. Alfons, Noel, Edvin, Albin och Rasmus förklarar hur det går till: ”Man vill få över bollen på andra sidan nätet, på rätt sida av bordet, och samtidigt försöka göra så att den andra missar”. Foto: Pekka Pääkkö

Bra träning. ”Bordtennis är jättebra, och kul, det håller igång både huvudet och kroppen” säger Leif Klingeborn, 88 år, som är äldst i klubben. Foto: Pekka Pääkkö

Börja träna med Ingarö IF

Var: Ingarö sporthall vid Brunns skola.

När: Träningar i bordtennis alla dagar i veckan utom tisdagar. Se tider på ingaroif.se

Hur: Ingarö IF är den enda idrottsföreningen i kommunen som erbjuder bordtennis. Klubben försöker göra plats åt alla som vill börja och man anmäler intresse på ingaroif.se. De har 20 ledare, varav många är föräldrar till barn och unga som spelar i föreningen.

Ingarö IF bordtennis spelar i tre olika serier: Division sju, pensionärsligan och veteraner 35 år och uppåt.

Visa merVisa mindre

Tränar varje vecka. Kalle Högberg håller i träningarna för pensionärsligan och är en av de drivande i Ingarö IFs bordtennis. Foto: Pekka Pääkkö

Pingis-boom. Kjell-Åke Waldner är samordnare för Ingarö IFs pingissektion. Foto: Pekka Pääkkö

Får halva salen. På måndagar tränar de yngsta samtidigt som de äldsta i Ingarö sporthall. Foto: Pekka Pääkkö