The Golden Days

Det ryktas att när ägaren till The Golden Days år 2010 insåg att stället behövde renoveras bad de ansvariga att göra om allt fast exakt likadant. Enligt servitrisen på plats denna afton är det bara nästan sant, för vissa saker, vissa detaljer, byttes ut eller gjordes om. Inte minst och halvt obegripligt togs den röda telefonkiosken som tidigare mötte gästerna i entrén bort. 

Hur som, pubdelen på Golden Days är förträffligt brittisk och om man själv kört ned i en stor stark-diket är barchefen Stefan och personalen bakom disken alltid redo med goda tips. Inte undra på, med drygt 50 ölsorter och 390 whiskyflaskor har man en hel del att välja mellan. Och självklart finns det en rekorderligt delicious Fish and chips på pubmenyn.

Trots frånvaron av den röda telefonkioskens så finns den genuint brittiska atmosfären kvar sedan 1974 och upplevelsen och känslan på The Golden Days lever gott och väl upp till det lockropet på webben – Cold beer and a warm welcome! Vi kunde inte sagt det bättre själva.

Plats: Södra Hamngatan 31, öppet måndag–onsdag kl. 11.00–22.00, torsdag kl. 11.00–23.00, fredag kl. 11.00–24.00, lördag 12.00–24.00 och söndag kl. 13.00–21.00.

Ölhallen 7:an. Med rätta en institution i den göteborgska pubhistorien.

Ölhallen 7:an. Med rätta en institution i den göteborgska pubhistorien.

Magnus Johansson

Ölhallen 7:an

7:ans ölhall öppnade 31 augusti 1900 och är så mycket Göteborg det kan bli. Och samtidigt en extremt engelsk pub, frånsett det enkla faktum att 7:an inte serverar mat och det därvidlag inte går att beställa en fish & chips. Men skiter man i fisken går det alltid att avnjuta det sistnämnda serverat i påse. 

Kaffe och smörgåsar har periodvis förekommit under 7:ans 123-åriga historia, men "riktig" mat har inte serverats mer än under andra världskriget då det påbjöds av Alida Andersson, 7:ans dåvarande innehavare, att kunderna måste äta för trettio öre för att få vin eller pilsner. ”Mat – det var ägg och korv”, sa Alida i en intervju i Göteborgs Morgonpost 1940. 

Om det finns ett ställe i stan där det "sitter i väggarna" så är det här. Trots att det mesta av lokalerna återställdes efter en brand 1996. Den mörkbruna väggpanelen gjordes om efter gammalt mönster. Skänkskåpet och bardisken byggdes på nytt med ett gammalt fotografi som förlaga. Lokalen, ursprungligen upplyst av gaslyktor, har även kvar sina böjträstolar, marmorbord, rödvita klinkergolv, tavlor och prydnadssaker. Göteborgsmotiven från 1930-talet av Arvid Johansson, en av ölhallens stamgäster, hänger alltjämt på väggarna. Och mitt i detta urgöteborgska murriga gemyt hänger vi och många med oss mer än gärna!

Plats: Kungstorget 7, öppet söndag–tisdag, kl. 11.00–24.00, onsdag–lördag, kl. 11.00–01.00.

Färgstark. En nästan stor stark.

Färgstark. En nästan stor stark.

Magnus Johansson

Dorsia Hotel & Restaurant

Livsstil – business – VIP. Det är något av ett sjumilasteg från Ölhallen 7:ans mörkbruna nyrenässans till boutiquehotellet Dorsias färgexplosion i guld och lila, rött och vinrött, siden och sammet, statyer och påfågelfjädrar à la belle époque. Men märkligt nog minst lika gemytligt.

Om man så bara för en tisdag tröttnar på att känna sig allt för vardagsrotad på hemmaplan är det hit man ska gå. Och det spelar ingen roll om du varit här förut eller att hela härligheten fortfarande ser mer eller mindre likadan ut som när Dorsia öppnade för ganska exakt elva år sedan. Det är som att stiga in i en annan värld, en exotiskt internationell sfär av nya intryck. Ibland är det bara skönt att låta högerörat överhöra kostymklädda tyska affärsmän som på gravt allvar och bruten engelska diskuterar det rådande världsläget, samtidigt som man låter vänsterörat uppleva ett sobert sällskap vinstinna damer få fnatt över gud vet vad i andra änden av restaurangen! #livet liksom.

Dorsia stod med all rätt som vinnare av Årets krogmiljö på Restauranggalan 2013 med motiveringen: ”Här har en miljö skapats som konsekvent stimulerar alla sinnen. Resultatet är… en verklighetsflykt med glimten i ögat, där då möter nu på ett lekfullt sätt.” Eller som det står skrivet längst ned på menyn "ett äventyr som berör". Vi kan inte annat än att hålla med.

Plats: Trädgårdsgatan 6, för öppettider se hemsidan dorsia.se