Under förra veckan gjorde polisen sammanlagt 325 trafikkontroller runt om på Norrmalm.

Bland annat på Sveavägen, Valhallavägen, Kungsgatan och Centralbron.

– Totalt har vi utfärdat tre anmälningar för rattfylleri på Norrmalm, säger Anders Wetterström, trafikansvarig Norrmalm.

– Det bästa hade varit om ingen hade blivit rapporterad. Det handlar inte om att bötfälla, trafiksäkerheten är det allra viktigaste. Ska man dricka så ska lämna bilen hemma. Välj säkerheten!

Använt munskölj

De som bli misstänkta för rattfylleri blir ofta besvikna på sig själva, enligt Anders Wetterström.

– Det är sällan som föraren blir arg på polisen. Trots att vi har stoppat dem säger de att det är bra att vi står där.

– Sedan har vissa ett batteri med bortförklaringar som att de slutade dricka i god tid eller att de använt munskölj. Men det är ändå inte så ofta vi får bortförklaringar.

Grovt narkotikabrott

I samband med en kontroll beslagtogs en stor mängd narkotika. Förare och passagerare i en bil som blev stoppad på Centralbron visade tecken på att vara narkotikapåverkade.

I fordonet fanns så pass mycket narkotika att en utredning om grovt narkotikabrott inleddes.

Enligt polisen finns risk för ökad rattonykterhet under december, i samband med julbord.

– Vi tittar extra mycket utanför Systembolaget och vid julbord. Det är oftast mer än bara glögg som dricks innan folk sätter sig bakom ratten, säger Michael Wäneus, polisinspektör vid trafiksektionen i Stockholm.

Få in tips

Polisen uppmanar medborgare att höra av sig om de misstänker en onykter förare eller någon som har för vana att köra onykter.

– Vi vill gärna få in tips om misstänkta brott och vaneförbrytare i trafiken. Det är väldigt bra att man hör av sig till oss. Vi värderar alla tips för att sedan se vilka åtgärder vi kan vidta.