Ett försiktigt lugn råder när personalen på Sperling & Co förbereder dagens pass. För bara en månad sedan slog dörrarna upp till Michael Anderssons nya satsning på Sturegatan.

”Allt grillat är lite godare”

Konceptet är ett modernt europeiskt steakhouse, där kött och grill ligger i fokus.

– Kött har för mig alltid varit otroligt härligt. Det bästa sättet att lära sig är att jobba med det, och det godaste är att grilla.

Responsen har hittills var bra.

– Folk verkar tycka att vi är en frisk fläkt i området

Det är varma toner och klassisk inredning i lokalerna.

Det är varma toner och klassisk inredning i lokalerna.

Rasmus Ek

Tuff ekonomi

Restaurangen tar över efter Taverna Brillo, som våren 2024 gick i konkurs. 

– Det klart att man tänker på det. Men vi går in och gör vår grej. Samtidigt är det inte heller konstigt att folk välter. Det har varit ekonomiskt svåra tider och folk har hållit i pengarna, men nu har det börjat lätta lite.

Michael Andersson flyttar in i lokalerna där Taverna Brillo tidigare huserade.

Michael Andersson flyttar in i lokalerna där Taverna Brillo tidigare huserade.

Holger.Ellgaard/Wikimedia commons

Han medger dock att läget för stans krogar är fortsatt tufft. Det handlar både om överetablering och ett oroligt världsläge.

– Men man kan inte stanna upp bara för att det är så. Jag brinner ju för det här och tycker att restaurangbranschen är det bästa som finns.

Delar tak

Höga hyror och små marginaler sätter samarbete i fokus, menar Michael Andersson. Under samma tak och med delad ingång kommer italienska restaurangen Tosto att öppna inom kort. 

– Max som driver den är fantastisk. Det ska bli skitkul!

Max Duhs som driver italienska Tosto ser fram emot samarbetet med Sperling & Co.

Max Duhs som driver italienska Tosto ser fram emot samarbetet med Sperling & Co.

Eric österlin

Max Duhs, som ligger bakom Tosto, ser även han fram emot samarbetet. 

– Det kommer att fungera jättebra, dessutom är jag god vän med Michael. Men vi kommer att vara en helt fristående restaurang från Sperling, med annan prisklass och koncept.

Köttfeber på Stureplan

Michael Andersson är inte ensam om att satsa på grillat. Snart öppnar även stjärnkocken Björn Frantzén en kött- och grillkrog i modern tappning, bara ett stenkast bort. 

Snart öppnar även Björn Frantzén krog vid Stureplan.

Snart öppnar även Björn Frantzén krog vid Stureplan.

Stefan Gissberg/Frantzén group

Men Michael Andersson ser det inte som konkurrens. 

– Det kom ut ganska snabbt efter att vi hade börjat pilla med det här projektet. Men Frantzén – vad ska man säga – han är en fantastisk kock och det är en fantastisk koncern så det är bara roligt. Jag tror att det här kvarteret kommer att bli så jävla fett. 

– Jag har ett sätt att laga mat på, och han har ett annat. Det blir två helt olika krogar. 

Är det rätt läge att satsa på kött?

– Folk äter kött som aldrig förr, höll jag på att säga. Inte riktigt så, men jag tror att det handlar mer om att människor försöker vara medvetna. De vill välja rätt kött, rätt detaljer och äta på rätt sätt.