Sålt. Fruängen centrum i södra Stockholm. Foto: Erik Simander

Tre centrum byter ägare i miljardaffär

Citycon säljer sina stadsdelscentrum i Tumba, Högdalen och Fruängen, för totalt 1,5 miljarder kronor. Köpare är fastighetsinvesteraren Niam.

  • Publicerad 09:18, 12 feb 2021

Tumba, Högdalen och Fruängens centrum får en ny ägare i vår. Fastighetsinvesteraren Niam köper de tre centrumen för totalt 1,5 miljarder, av fastighetsbolaget Citycon.

I ett pressmeddelande uppger Citycon att man tillvaratagit centrumens utvecklingspotential i många år genom att vara en aktiv fastighetsförvaltare. Det har varit ett strategiskt arbete som man nu vill skörda frukten av,

– Försäljningen är en bekräftelse på värdet och attraktiviteten för högkvalitativa nordiska fastigheter hos investerare. Vi kommer att använda kapitaltillskottet för försäljningen för att stärka vår balansräkning i enlighet med vår strategi, kommenterar koncernchefen F. Scott Ball.

"Stabil handel"s

Niam ser köpet som ett bra sätt att utöka sitt fastighetsinnehav.

– Fastigheterna erbjuder ett starkt kassaflöde med en majoritet av hyresgäster inom livsmedel och annan stabil handel samt samhällsservice och bostäder. Samtliga centrum ligger i direkt anslutning till spårbunden trafik och vi ser mycket fram emot att vidareutveckla dessa platser tillsammans med befintliga hyresgäster och de aktuella kommunerna, säger Daniel Andersson, Head of Acquisitions Sweden i Niam i pressmeddelandet.

Försäljningen väntas vara klar senast mars 2021.

Flera centrum kvar

Tumba centrum, i Botkyrka kommun, har 57 butiker/restauranger. Fruängen centrum, i Stockholms stad, har 26 butiker/restauranger. Högdalen centrum har 48 butiker/restauranger.

I Sverige äger Citycon fortfarande Kista galleria, Liljeholmstorget, Mölndal Galleria, Jakobsbergs centrum, Åkersberga centrum och Stenungstorg centrum.

Sålt. Högdalen centrum i södra Stockholm. Foto: Mostphotos

Sålt. Tumba centrum i Botkyrka kommun Foto: Mostphotos