Planeringen av Södra Solvallastaden, söder om Solvalla travbana, började 2019. Här ska det byggas cirka 2 000 bostäder, idrottshall, skola, förskola och ett nytt centrum.

Men nästan genast trycktes på paus-knappen.

Vad är det som tar tid?

– Det blev pausat för man visste inte hur man skulle lösa skolfrågan och finansieringen av skolan. Det är det som vi har jobbat med, Bällstalundsskolan ligger nära flygplatsen och transporter för flygbränsle vilket är en risk som skulle behöva hanteras om det åter blir en skola i det läget, säger Isabelle Stöckel, projektledare på Stockholms stads exploateringskontor.

Placeras skolan vid den tomställda Bällstalundsskolan hamnar den framtida skolan i händelse av en olycka för nära transporterna av flygbränsle på Bällstavägen, en placering som först skulle kräva närmare studier.

– Ny bebyggelse som placeras närmast Bällstavägen skulle troligen behöva ha åtgärder i fasad och ventilation, säger Isabelle Stöckel.

Vad händer om ni inte hittar en placering för skolan?

– Ja, jag vet inte, det är det som har gjort att det dröjer det här projektet, risken är väl att det drar ut på tiden ännu mer, säger hon.

Kan gamla Bällstalundsskolan bli ny skola?

– Eventuellt skulle det kunna bli skola igen. Vi vet inte vilken funktion den gamla skolan kommer få.

Brukar byggprojekt ta så här lång tid?

– Nej, så här lång tid brukar det inte ta.

Kan ni stoppa byggplanerna?

– Vi jobbar för att lösa frågan så att vi kan komma vidare i projektet. Förutom att det har varit svårt att hitta en lämplig placering för skolan så har prognoserna för skolbehovet ändrats mycket de senaste åren. Att prognosen nu ser ut att dala gör att vi även behöver titta på hur skolsituationen och behovet ser ut i övriga Bromma, det är ett pussel som ska läggas, säger Isabelle Stöckel.

I nuläget är projektet cirka fem år försenat, enligt Stöckel.

Går allt som planerat kan Södra Solvallastaden stå helt klar om elva år, 2035, bedömer hon.

En tidig visionsbild av Södra Solvallastaden. Solvalla travbana längst till höger.

En tidig visionsbild av Södra Solvallastaden. Solvalla travbana längst till höger.

Ettelva

Fortlöpande avrapporteringar

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd, hoppas att bygget ska bli av.

– I grunden tycker vi att det här är ett jättebra projekt och angeläget och det tycker byggaktörerna också, säger han.

Vad gör du som stadsbyggnadsborgarråd?

– Vi har fortlöpande avrapporteringar kring alla projekten men sedan vet vi att byggandet gått ned på grund av den här byggkrisen, det underlättar inte, men vi och byggaktörerna jobbar långsiktigt. Jag uppfattar att byggaktörerna också är lika angelägna men det är klart att man måste vara överens.

Påverkar dröjsmålet andra projekt?

– Nej, vi har inte dragit ned, det kommer att påverka framöver om det här fortsätter, då på stadsbyggnadskontoret.

Kostar det pengar för staden att byggprojektet legat vilande så länge?

– Det tar personalresurser i anspråk, men den stora förlusten är att det blir svårare för människor att få tag i en bostad. Det påverkar i förlängningen Stockholms tillväxt och stadens ekonomi negativt.

Området där Solvallastaden planeras består i dag av naturmark.

Området där Solvallastaden planeras består i dag av naturmark.

Malin Lövkvist

En ny skola kan komma att byggas vid den gamla och tomställda Bällstalundsskolan men ingenting är ännu klart om skolans placering.

En ny skola kan komma att byggas vid den gamla och tomställda Bällstalundsskolan men ingenting är ännu klart om skolans placering.

Malin Lövkvist

Beklagar

Tomas Rudin, styrelseledamot i Stockholms travsällskap som äger 70 procent av marken som Södra Solvallastaden planeras på, beklagar att byggplanerna pausats.

– Nu håller vi på att jobba med kommunen för att få i gång det igen och det går framåt, vi planerar för att komma i gång med planarbetet nästa år, säger Tomas Rudin.

Är det komplicerat att hitta en plats för skolan?

– Nej, egentligen inte, vi har ett stort markområde, det är mer fråga om vad som är bäst lämpat för en skola, man kommer att bygga det här under en lång tid. Staden vill ha en skola som är placerad så att man kan låta den expandera, så att man inte behöver bygga den på en gång, säger han.

Detaljbild av hur bostadshusen kan komma att se ut.

Detaljbild av hur bostadshusen kan komma att se ut.

Balder

Kommer Södra Solvallastaden att bli av?

– Ja, det känns så även om man inte ska ropa hej men det känns som att stan i alla fall vill komma igång nu, under många år hände ingenting, säger Tomas Rudin.

I höst planeras för samråd.

Vad som ska hända med tomställda Bällstalundsskolan är inte bestämt.

Vad som ska hända med tomställda Bällstalundsskolan är inte bestämt.

Mikael Andersson