Skylten sattes upp på Tunnelgatan i mitten av december förra året. Trapporna ovanför Brunkebergstunneln, som kanske främst förknippats med Olof Palmes mördares flyktväg, har officiellt fått ett namn: Emilia Broomés trappor.

Det antogs under hösten 2022, efter att journalisten Lars Epstein skickat in namnförslaget till staden.

– Hon var en rösträttskvinna och socialt engagerad. Och hon bodde där uppe på Malmskillnadsgatan under en period, säger han.

I det här huset på Malmskillnadsgatan bodde Emilia Broomé under en period.

I det här huset på Malmskillnadsgatan bodde Emilia Broomé under en period.

Lars Epstein

Broomé var pionjär

Emilia Broomé föddes i Jönköping 1866 och tog studenten vid Wallinska flickskolan på Tegnérlunden 5. Hon var den första kvinnan i Sverige att delta i arbetet med att stifta lagar och blev en förkämpe för kvinnors rättigheter, för allt från rösträtt till social- och fredspolitik.

Som framstående liberal politiker blev hon en av de första kvinnorna att sitta med i Stockholms stadsfullmäktige. Där spelade hon bland annat en avgörande roll i inrättandet av Skönhetsrådet. När förslaget var på väg att röstas ned kom hon med ett motförslag alla kunde ställa upp på, vilket ledde till att det senare blev ett råd. Det firade nyligen 100 år.

– Vi är jättepositiva till det här. Dels är hon en person som är väl värd att uppmärksamma, dels är det trevligt att trapporna får ett eget namn. Utan henne hade det inte blivit något Skönhetsråd, säger sekreteraren och kanslichefen Henrik Nerlund.

Emilia Broomé jobbade stora delar av sitt liv som lärare.

Emilia Broomé jobbade stora delar av sitt liv som lärare.

Wikimedia commons/Svenskt biografiskt lexikon

Felstavad skylt

När namnet klubbats 2002 fick trafikkontoret i uppdrag att sätta upp den nya skylten. Det dröjde dock till den här vintern.

Då var namnet felstavat.

Det ska åtgärdas, säger Maria Berger, gatuingenjör på trafikkontoret.

– Det har varit personalomsättning hos vår entreprenör, den som beställde skylten från skylttillverkaren har slutat. Jag bad dem att rätta till så fort det går och att prioritera detta.

Lars Epstein skrattar till när han får höra det.

– Jag har tjatat på dem så länge att sätta upp skylten. Och så är den felstavad. Det är ju helt galet. Men det är inte första gången.

Journalisten Lars Epstein har lagt flera namnförslag på platser i Stockholm. Emilia Broomés trappor är det tredje att antas.

Journalisten Lars Epstein har lagt flera namnförslag på platser i Stockholm. Emilia Broomés trappor är det tredje att antas.

Privat

Manlig dominans

Det här är tredje stockholmsplatsen som fått namn på förslag av Lars Epstein. De allra flesta platser i stan är namngivna efter män och han vill bryta dominansen. Andra förslag han har är att döpa gångbron vid Stadion (trapporna ligger på privat mark och kan inte namnges av staden) efter idrottsledaren Stina Ljunggren samt en plats utanför Socialstyrelsen alternativt en park på Östermalm efter liberalen och hbtq-förkämpen Barbro Westerholm.

– Jag kom på på att det finns väldigt många trappor i stan, en del har namn och andra inte. Så jag bestämde mig för att försöka få in lite fler kvinnonamn i det offentliga rummet.

Gisèle Asplunds trappor vid Handelshögskolan skyltades i slutet av 2021. Lars Epstein lade förslaget. När skylten kom upp var den felstavad, accenten var felaktigt akut istället för grav, men det åtgärdades snabbt. Hon stavade sitt namn Gisèle, inte Giséle.

Gisèle Asplunds trappor vid Handelshögskolan skyltades i slutet av 2021. Lars Epstein lade förslaget. När skylten kom upp var den felstavad, accenten var felaktigt akut istället för grav, men det åtgärdades snabbt. Hon stavade sitt namn Gisèle, inte Giséle.

Lars Epstein

Förslaget: Döp namnlösa trappor efter kvinnor i historien

Låt kvinnor i historien låna sina namn till namnlösa trappor. Det föreslår journalisten Lars Epstein, som på sina många och långa promenader märkt att flera trappor saknar namn. "Det är en chans att lyfta in fler kvinnor i det offentliga rummet."

När Mitt i ringer upp Lars Epstein för att stämma träff vid en trappa är det inte helt lätt att lista ut exakt vilken han menar.

– Hade den haft ett namn hade det varit enklare, säger han glatt när vi ses under trapporna som går från Klevgränd upp till Fiskargatan.

Lars Epstein är journalist, och skriver bloggen Epsteins Stockholm för DN. Varje dag går han åtta, tio kilometer, och resultatet blir ungefär ett blogginlägg om dagen.

– Jag åker inte kollektivt nu för tiden, och katalysatorn blev stulen ur bilen. Men jag tycker det är trevligt att gå. Man upptäcker en massa, som att många trappor inte har namn.

Navigationsskolans första kvinnliga elev

Det förslag på namn Lars har för de vackra, terrasserade trappor vi ses vid är Leonilda Sjöströms trappor, efter sjöfartsläraren med samma namn.

Hon föddes 1836, dotter till en sjökapten som hade en privat navigationsskola. Fadern var så dålig på matte att Leonilda, knappt tio år gammal, fick hjälpa honom att undervisa på skolan där hon senare blev lärare.

Leonilda sökte också in till den nyöppnade Navigationsskolan på Fiskargatan 1, som då låg precis ovanför trappan, men de tog inte emot kvinnor.

– Hon fick nej flera gånger, men fick till slut en plats och blev deras första kvinnliga elev.

Vid hennes 50-årsdag hissade alla skepp i Strömmen flaggor och vimplar till hennes ära, och likaså vid hennes död 1898, men då på halv stång.

– För många är hon en okänd kvinna, men hon var en föregångare. Varför inte minnas henne?

Har lämnat in flera förslag

Andra förslag Lars har är att döpa trappan som går upp från Bellmansgatan till Fredmansgatan till Ulla Winbladhs trappor, och den relativt nya trappan från Ringvägen till SÖS efter läkaren Nanna Svartz, den första kvinnliga professorn vid en statlig högskola.

Förslagen har lämnats in till Stockholms namnberedning.

– Det är en chans att lyfta in fler kvinnor i det offentliga rummet, och politiker gillar ju att inviga saker. Här har de en jättechans.

Lars Epstein

Ålder: 79

Sysselsättning: journalist och fotograf, skriver bloggen Epsteins Stockholm för DN.

Bor: Gamla stan

Favorittrappor på Södermalm:

Harald Lindbergs trappor, från Katarinavägen till Klevgränd

"Leonilda Sjöströms trappor", från Klevgränd till Fiskargatan

"Ulla Winbladhs trappor", från Bellmansgatan till Fredmansgatan

Trappan från Högbergsgatan till Kvarngatan, vid Södra latin."Där kan man hitta en kvinnlig elev att döpa den efter, kanske Johanna Sällström."