Slutfikat. Nu gäller stängning klockan 20.30 alla serveringsställen, inte bara krogar och barer som säljer alkohol. Foto: Karin Nilsson

Trängseln ökade – nu är det slutfikat på kvällen

Från och med nu är det sluthängt på kaféer om kvällarna. Här har trängseln, liksom irritationen över inspektionerna på fik och restauranger, ökat. Folk har tröttnat på restriktionerna, uppger Daniel Persson på miljöförvaltningen i Stockholm.

  • Publicerad 07:39, 2 mar 2021

Från och med den här veckan ska alla restauranger och fik, inte bara barer och krogar som serverar alkohol, stänga klockan 20.30. Därmed stoppas de kvällsöppna kaféerna där trängseln har ökat den senaste tiden, enligt länsstyrelsens samlade lägesbild.

Populärt med kvällsöppet

Någon statistik över hur många ställen som berörs av de nya reglerna i Stockholms stad finns inte men enligt Daniel Persson, avdelningschef på miljöförvaltningen som ansvarar för tillsynen, är det många fik och matställen som har lockat besökare kvällstid.

– Det är många ställen som inte säljer alkohol som har haft öppet och vid våra kontroller så har det varit mycket folk ute. Man är trött på att hålla sig hemma, säger Daniel Persson.

Max en per bord

Enligt länsstyrelsen har kommunernas inspektörer märkt av en ökad irritation bland gästerna. Framför allt uppstår konflikter när maxgränsen för antalet personer i ett sällskap har överträtts.

Maxgränsen är fyra personer per bord på matställen, men med de nya restriktionerna skärps restriktionerna för restauranger och kaféer i gallerior. Där får man från och med nu endast sitta en person per bord.

Tar det personligt

– Främsta orsaken till konflikterna är att alla börjar bli väldigt trötta på pandemin och restriktionerna. Både verksamhetsutövare och ibland även gäster är irriterade över att restriktionerna finns. Sitter man fler än fyra vid ett bord kan det uppfattas som att vi har synpunkter på just det sällskapet och det blir mer personligt vilket kan leda till mer irritation. Det sker inte överallt men på vissa ställen, säger Daniel Persson.

De nya restriktionerna för serveringsställen gäller tillsvidare. Avhämtning ska inte begränsas utan de skärpta reglerna tar sikte på sittande gäster.