OKLART. Trafikverkets enhetschef testcyklar åt fel håll, och på gångbanan. Foto: Trafikverkets informationsfilm

Trafikverket ute och cyklar: "Vad sysslar ni med?"

En enhetschef som cyklar åt fel håll – på en cykelsträcka som inte har öppnat. Så kan handlingen i Trafikverkets informationsfilm beskrivas.

  • Publicerad 16:24, 30 sep 2020

Trafikverket släppte förra veckan en informationsfilm om att man snart kan trampa på nya cykelbanor längs Mälarbanan mellan Kallhäll och Spånga. I filmen testcyklar Ulf Öhman, enhetschefen på Mälarbanan, hela sträckan.

Cyklar på gångbana

Filmen är publicerad i dubbel hastighet, men om den pausas ser man flera oklarheter. Bland annat cyklar Ulf Öhman på fel sida, åt fel håll samt på gångbanan rakt mot en person.

Det här har väckt reaktioner.

"Alltså.. på gångbanan, rakt mot mötande gående, och sedan mot färdriktningen i en dubbelriktad cykelbana. På riktigt? Vad sysslar ni med?", är en av kommentarerna.

Ulf Öhman tar dock kritiken med ro.

– Det stämmer. Vi stannade mycket för att filma och jag tänkte nog inte på om jag var på gångbanan eller inte.

Det ser ut som du cyklar åt fel håll?

– Det kan nog stämma, så noggranna var vi inte. De som har åsikter om det här är nog inbitna cyklister, men det är inte jag.

Cykelväg mellan Barkarby och Spånga stängs av

Utöver den till synes något vingliga turen tycks flera vara kritiska till att informationsfilmen lagts ut över huvud taget. Delar av sträckan har nämligen inte öppnat än.

Även denna kritik biter inte på enhetschef Öhman.

– Vi har byggt klart de delar som Trafikverket är ansvariga för. Därför gjorde vi den här filmen. Vi är inte ansvarig för cykelbanor, vi skapar bara förutsättningar.

Men alla är inte sura över Trafikverkets informationsrulle. En person tycker att informationsfilmen är sanningsenlig.

"Han gör precis som en cyklist gör".

Nu ska det bli lättare att cykla från Barkarby till Spånga