ARBETE PÅGÅR. Perstorpsvägen och Stortorpsvägen är avstängda för biltrafik, endast bussar får köra där. Foto: Lena Gullberg

Trafikstök för Stortorpsbor – i ett år till

Stortorpsbor får ta en rejäl omväg när de ska ut på Nynäsvägen – och det får de fortsätta med ett tag till. Perstorpsvägen kommer att vara avstängd till hösten 2022.

  • Publicerad 09:29, 6 sep 2021

Det är som att alla kommuner är en gated community.

Den senaste tiden har det varit stökigt och bökigt för Stortorpsbor att ta sig till eller från Nynäsvägen. Stortorpsvägen är bara öppen för bussar och Perstorpsvägen är avstängd. Istället får de ta en rejäl omväg på smala gator för att komma hem.

Orsaken är att Stockholms stad gräver nya vattenledningar för det nya bostadsområdet Klockelund, som ska byggas mellan Perstorpsvägen och Drevviken.

Som lök på laxen har Huddinge kommun utfört vägarbete på vägen som trafiken letts om till, så att även den varit avstängd under kortare tid.

Flera har reagerat i den lokala Facebookgruppen och man undrar också hur länge stöket ska hålla på.

– Det har varit semester, men byggskyltar är på väg och vi hoppas att de kommer upp i veckan, säger Linda Wållgren, byggprojektledare på Stockholms stad.

Det visar sig att det krävs en del tålamod av Stortorpsborna. Det dröjer nämligen till hösten 2022 innan trafiken kan flyta helt som vanligt igen.

Drar om vattenledningar

Grävarbetet vid korsningen Stortorpsvägen/Perstropsvägen/Edsvallabacken ska vara klart till våren.

– Mitt mål är att det ska vara klart tidigare och vi ska försöka öppna upp en fil så att boende kan köra där, men jag kan inte säga det säkert, säger Linda Wållgren.

Dessutom ska Perstorpsvägen byggas ut och få karaktären av en stadsgata med trädplanteringar, gångbana på ena sidan och en gång- och cykelbana på andra sidan. Hela Perstorpsvägen kommer därför att vara avstängd till hösten 2022.

Trafik på smala gator

Stortorpsbon Lena Gullberg tycker att informationen fungerat dåligt och att de som bor intill kommungränsen faller mellan stolarna.

– Det är som att alla kommuner är en gated community. Varför kan de inte prata med varandra? Jag tycker att Huddinge kommun hade kunnat informera oss om det här.

Hon har förståelse för att arbetet måste göras.

– Självklart förstår man det, fast man inte vill. Men trafiken leds om på smala gator där ungar är ute och springer. Man undrar hur det blir i vinter när snön kommer, säger hon.
 

Det här händer

Stockholms stad gräver vattenledningar inför det nya bostadsområdet Klockelund, som ska byggas mellan Perstorpsvägen och Drevviken. Därför är Stortorpsvägen/Perstropsvägen/Edsvallabacken avstängda för biltrafik. Arbetet ska vara klart till våren.

Perstorpsvägen håller på att byggas om till stadsgata. Det arbetet ska vara klart till hösten 2022 och vägen är avstängd tills dess.