På plats 290, alltså på jumboplatsen för alla landets kommuner, hamnar Ekerös trafiksituation i Svenskt näringslivs rankning.

– Det är en fråga som engagerar mer än någon annan, säger Nathalie Marnell som är näringspolitisk rådgivare på Svenskt näringsliv.

På en skala mellan ett och sex har de 157 företag som deltog i undersökningen gett kommunens vägnät och tåg- och flygförbindelser 1,92 i betyg.

Svårt att rekrytera

Trafiken toppar listan över områden företagarna tycker att kommunen borde prioritera och 68 procent av företagarna menar att en förbättrad trafiksituation också skulle förbättra företagsklimatet. 

– Många upplever att det är svårt att rekrytera personal och tufft att ta sig mellan kunder. De får spendera mycket tid i trafik, vilket kostar mycket pengar. En del menar att trafiksituationen kan leda till att både företag och kommuninvånare lämnar Ekerö, säger Nathalie Marnell.

Även om det är Trafikverket som har den direkta kontrollen över bygget på Ekerövägen, finns det fortfarande mycket kommunen kan göra, menar Nathalie Marnell.

Stor påverkan

– Kommunen har en stor påverkan mot Trafikverket och mot regionen och kollektivtrafiken. Här kan de ligga på och kräva att något görs, eftersom det inte funkar, säger hon. 

Riktad information till företagen är också viktigt, menar hon.

Ekerö kommuns näringslivschef Jeccika Eriksson håller med om att information är viktigt, men hänvisat ändå vidare till Trafikverket, eftersom det är de som är huvudansvarig för större delen av trafikproblemen i kommunen.

– Vi hoppas att Trafikverket ska kunna delta vid en av våra företagsträffar under hösten. Vi har skickat en förfrågan till dem om det, säger hon.