Utifrån ser det kanske inte mycket ut för världen, men inne i Einar Mattsons lokaler på Edingekroken 10 i Hjulsta är allt nyrenoverat och fräscht – och just i dag även livat.

En gång i veckan i totalt tolv veckor samlas en grupp mammor här, för att utbildas och fördjupa sig i ett nytt ämne vid varje tillfälle.

Det är den sjunde omgången för gruppen som pågår, och dagens gästföreläsare Sonja Dousa från Kista SC är i färd med att avsluta en presentation om föreningsliv.

– Det var väldigt intressant i dag, och det har det varit varje gång! De ger oss väldigt bra information som man kan använda sig av i det vardagliga livet. Det har varit alltifrån psykisk hälsa och hälsosam mat till fackförbund – det är många olika ämnen vilket jag uppskattar väldigt mycket, säger Amira Saleh, en av mammorna i gruppen.

Sonja Dousa från Kista SC och Ayaat Abdelaziz, koordinator.

Sonja Dousa från Kista SC och Ayaat Abdelaziz, koordinator.

Stefan Källstigen

Det sociala viktigt

Gruppen i Hjulsta är Mamma Uniteds första i Järva av flera planerade, men runt om i Mälardalen finns de redan på många platser.

Konceptet är detsamma överallt: En grupp mammor, ofta relativt nya i Sverige, i socioekonomiskt eftersatta områden får chansen att träffas för att ta del av information som kan vara nyttig att veta, både i mammarollen men också som medborgare i samhället.

Varje träff behandlar ett nytt ämne, och ofta kommer någon gästföreläsare för att prata mer om sitt område.

– Vi har haft en barnmorska som pratat om kvinnohälsa, vi har haft en person som berättade om vilka försäkringar man bör ha – det är massor av nyttig information som även jag lär mig mycket av, berättar Ayaat Abdelaziz, som är koordinator hos Mamma United och varit den som rekryterat mammorna till gruppen.

Mammorna Farhiyo Adow, Amira Saleh och Semira Adam.

Mammorna Farhiyo Adow, Amira Saleh och Semira Adam.

Stefan Källstigen

Det sociala är också en viktig parameter.

– Man kommer hit och får ett sammanhang, annars kanske man bara sitter hemma vissa gånger, säger Hibo Dalel, som är med i gruppen.

Semira Adam håller med.

– Det här är min andra gång, jag kom in lite sent i gruppen, men jag tycker redan det är jättebra. Vi lär oss mycket och får chans att sitta ner och prata länge om saker, det är viktigt och bra att få umgås ordentligt, inte bara säga hej till varandra på gatan vid förskolan, säger hon.

Stärka kvinnorna

Långt efter att Sonja Dousa stängt igen sin dator pågår fortfarande diskussioner i gruppen.

– Vad gör man egentligen om ens barn tjatar om McDonald's varje dag? Jag blir galen!, säger någon, och resten av gruppen skrattar.

Anja Nordenfelt, grundare och verksamhetschef för Mamma United, står på sidan och ler.

– Det är exakt det här vi vill få till, att mammorna ställer frågor – om högt som lågt – är nyfikna, får chans att prata svenska, vill lära sig mer, vill umgås. Vi vet att det bidrar till att kvinnorna kan påverka sin egen livssituation och stärka sin egenmakt. I längden tror vi så klart att det här även påverka deras barn positivt, vilket så klart är en stor vinst för alla, säger hon.

Anja Nordenfelt, grundare och verksamhetschef av Mamma United.

Anja Nordenfelt, grundare och verksamhetschef av Mamma United.

Stefan Källstigen