Så har det hänt igen. En okänd marodör – eller flera – har sågat ner träd i Vinterviken, ett av söderortsbornas populäraste utflyktsområden. I slutet av november kapades fyra träd. Den här gången är det betydligt fler. Åtta träd har sågats ner, bland annat björkar och ekar. Elva har snittats så illa att stadsdelsförvaltningen måste fälla dem.

– Det är svårt att ta in att någon gör så här. Det skadar naturen och marken. Marken här är sank och blir ännu blötare när träd som suger upp vatten sågas ner, säger Linda Palo, avdelningschef för samhälle och service vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Kapat träd uppe i backen, vid Wintervikens café och restaurang.

Kapat träd uppe i backen, vid Wintervikens café och restaurang.

Märta Lefvert

Unga och friska träd

Träden som fällts och skadats står utanför Wintervikens café och restaurang och på sträckan ner mot Mälaren. Det är över lag unga träd som planterats för bara några år sedan, sedan Stockholms stad sanerat marken från gifter från Nobels gamla dynamitfabrik. De första två fälldes natten till onsdag, övriga sex natten till torsdag.

– Det händer på nätterna, har vi förstått. Vi har diskuterat att sätta upp kameror men det är svårt att få tillstånd för det på allmän plats och området är stort, säger Linda Palo.

Björkar med snittskador, intill Wintervikens café och restaurang.

Björkar med snittskador, intill Wintervikens café och restaurang.

Märta Lefvert

Inte bara Vinterviken har drabbats hårt av trädkapningar. Under hösten fällde någon eller några okända personer träd i bland annat Solberga, Kärrtorp, Årsta, Dalen och Sköndal. När en man greps på bar gärning i Årstaskogens naturreservat i början av januari väcktes hoppet om att trädvandalismen skulle få ett slut. Så blev det alltså inte.

Vädjar om hjälp

Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har nu polisanmält de senaste nätternas fällningar. Tidigare polisanmälningar har dock inte lett någonstans.

– Vi uppmanar allmänheten att hjälpa oss och höra av sig med observationer. Även om det ser ut som om någon utför ett arbete kan det vara en olaglig fällning. Vi sågar inte ner friska, planterade träd, bara sådana som håller på att dö eller utgör en fara för allmänheten, säger Linda Palo.

Träd som snittats av okänd vandal, nära Mälaren.

Träd som snittats av okänd vandal, nära Mälaren.

Märta Lefvert

Kostar nära en miljon

Att ersätta de 19 träden kostar uppemot en miljon kronor (se faktaruta). Att avstå är inget alternativ. Träden behövs, inte minst för att de suger upp vatten ur den sanka marken där många människor tycker om att leka, spela boll, ha picknick och titta på föreställningar.

I takt med att klimatet förändras kan marken dessutom bli ännu sankare, konstaterar Linda Palo.

– Vi kommer att plantera nya träd, förhoppningsvis med hjälp av försäkringen, säger hon.