Svämmar ditt hem över av tomatplantor? Eller är du sugen på att testa att odla nya sorters blommor i trädgården i sommar? Då är kanske plantbytarkvällen på Ekerö bibliotek något för dig.

– Du kan byta dig till alla möjliga fina plantor. De vanligaste plantorna brukar vara chili och tomater av alla möjliga sorter, säger Eva Rönnblom som sitter i styrelsen för Västerorts Trädgårdssällskap som organiserar kvällen tillsammans med biblioteket.

Sällskapet har fixat plantbyte i olika former i många år. På hösten brukar fokus ligga på lökar, knölar och frön, och på våren är det plantor i krukor som är redo för att planteras ut i trädgården som gäller.

Byter tomater

– Jag förgrodde alltid tomater förut, men nu för tiden byter jag mig till dem i stället. Det finns de som odlar så fina tomater, 20-30 olika sorter, så det är roligt att få testa, säger Eva Rönnblom.

Kvällen går till så att man tar med plantor man vill byta till biblioteket, minst sex stycken, märkta med namnlappar. Klockan 18.00 får alla presentera sina växter och sedan börjar byteshandeln. Det brukar läggas upp så att man får gå ett varv och byta till sig några saker i taget.

– På så sätt har alla en chans att byta till sig det de vill ha. Men det brukar finnas massor, så det räcker till alla, säger Eva Rönnblom.

De plantor som blir över när alla fått byta till sig det de vill kan man få köpa plantor för tio kronor styck. Pengarna går till Västerorts Trädgårdssällskap.