Byta grejer. På biblioteket i Ekerö centrum ordnas det en plantbytarkväll den 24 maj. Foto: Stefan Källstigen/Mikael Andersson

Trädgårdsförening ordnar plantbyte på bibblan

Gå till bibblan med en chiliplanta och kom hem med en slanggurka. 24 maj är det möjligt, när Västerorts Trädgårdssällskap ordnar Plantbytarkväll i Ekerö centrum.

  • Publicerad 11:58, 20 maj 2022

Det brukar finnas massor, så det räcker till alla.

Svämmar ditt hem över av tomatplantor? Eller är du sugen på att testa att odla nya sorters blommor i trädgården i sommar? Då är kanske plantbytarkvällen på Ekerö bibliotek något för dig.

– Du kan byta dig till alla möjliga fina plantor. De vanligaste plantorna brukar vara chili och tomater av alla möjliga sorter, säger Eva Rönnblom som sitter i styrelsen för Västerorts Trädgårdssällskap som organiserar kvällen tillsammans med biblioteket.

Sällskapet har fixat plantbyte i olika former i många år. På hösten brukar fokus ligga på lökar, knölar och frön, och på våren är det plantor i krukor som är redo för att planteras ut i trädgården som gäller.

Byter tomater

– Jag förgrodde alltid tomater förut, men nu för tiden byter jag mig till dem i stället. Det finns de som odlar så fina tomater, 20-30 olika sorter, så det är roligt att få testa, säger Eva Rönnblom.

Kvällen går till så att man tar med plantor man vill byta till biblioteket, minst sex stycken, märkta med namnlappar. Klockan 18.00 får alla presentera sina växter och sedan börjar byteshandeln. Det brukar läggas upp så att man får gå ett varv och byta till sig några saker i taget.

– På så sätt har alla en chans att byta till sig det de vill ha. Men det brukar finnas massor, så det räcker till alla, säger Eva Rönnblom.

De plantor som blir över när alla fått byta till sig det de vill kan man få köpa plantor för tio kronor styck. Pengarna går till Västerorts Trädgårdssällskap.

Plantbytarkväll

NÄR? 24 maj klockan 18.00.

VAR? Biblioteket i Ekerö centrum.

VAD? Alla sorters växter, ätbara eller inte, planterade i krukor, kan vara med i byteshandeln.

VEM? Alla som har minst sex plantor att byta med får förtur i bytet. Det som blir över kan alla andra sedan få chans att köpa för tio kronor styck.

Visa merVisa mindre

Folkparken i Ölsta vände pandemikris till kulturprisvinst

Nyheter Ordföranden: "När det verkligen gällde, då hjälpte folk oss" Pandemin höll på att knäcka den hundraåriga folkparken på norra Färingsö. Men krafter mobiliserades och nu står Ölsta på andra sidan – som årets kulturprisvinnare.fredag 1/7 9:09

Jazzkvällarna igång igen på festplatsen

Nyheter Fyra konserter under sommaren Ingen sommar utan jazz på festplatsen i Skå! 8 juli drar första konserten igång.fredag 1/7 9:08

Ny Adelsöväg får historiskt namn

Nyheter Tegelbruket ger namn i nya bostadsområdet Adelsös arbetarhistoria har vävts in i namnen på vägarna i det nya bostadsområde som byggs på Adelsö.fredag 1/7 9:07