Olga Grönvall Lund och Johanna Schneider (i skärmen) ska ratta Mellangården i sommar. Foto: Pekka Pääkkö

Trädgården ställer om – öppnar Mellangården i sommar

Gänget bakom Trädgården gör en helt ny grej under broarna i Skanstull sommaren 2021. "Vi ska visa att gräset är grönare på andra sidan", säger matprofilen Olga Grönvall Lund från Reformaten som kliver in och gör Mellangården ihop med Johanna Schneider.

  • Publicerad 06:50, 24 apr 2021

Det är mitten av april och folk i arbetskläder flyttar stolar och fyller stora stålkorgar med bråte under de stora broarna i Skanstull.

Vanligtvis så här dags på året förbereder de premiären för Trädgården. Men det är inget vanligt år.

Trädgården ställer in

Sommaren 2021 får vi Mellangården; sju veckor av mat, musik, underhållning och politik, även om namnet osökt vandrar mot kroppens anatomi, eller kanske det mittersta huset i Bullerbyn.

– Det beror på vad man lägger i begreppet, säger arrangören Johanna Schneider och skrattar genom en datorskärm.

– Vi vill att det ska vara en plats där man kan förlusta sig. 

Egentligen menar hon att "mellan" påminner om nästan. Och i en tid där man nästan får dansa, nästan får går på konsert och slänga händerna i luften och nästan får hångla går det inte att genomföra Trädgården som man vill.

Och nästan är bättre än inget? 

– Trädgården handlar om frihet. Men vi är skyldiga vår publik att göra det bästa vi kan ändå och vi är så löjligt peppade på det här, säger Johanna, som i princip är den enda som fortfarande är anställd på Huset under bron som drivit Trädgården.

Mellangården ersätter Trädgården i sommar Olga Grönvall Lund styr skutan tillsammans Johanna Schneider som kommer vara på plats tills dess. Foto: Pekka Pääkkö

Mat, musik och politik

Det blir alltså inget Trädgården 2021. Mellangården betyder kortfattat ett annat typ av häng, fast på samma plats.

Varje fredag kommer man tillsammans med Reformaten att bjuda in en kock som får laga sin paradrätt utomhus till sällskap om fyra personer per bord. Det kommer fixas quizz, spelningar i någon form tack vare trubadurtillståndet, DJ:s ska spela musik och Johanna Schneider vill också ordna releasefester och andra musiksatsningar med fokus på mindre oetablerade band.

– Trots att allting måste vara för en sittande publik tror jag vi kan skapa vibben av en oas här, säger hon.

"Gräset är grönare på andra sidan"

Olga Grönvall Lund ligger bakom konceptet Reformaten och konferensserien Låt inte maten tysta mun. Förutom att hon bjuder in kockar vill hon också skapa samtal; något hon kallar för matprat.

Nyckelpersoner från matvärlden ska inspirera oss att äta mat som är bättre för oss själva och för miljön. För hon menar att vi måste förändra matindustrin och sättet vi käkar. Men det behöver inte vara så svårt.

– Det handlar inte om att uppfostra, men inspirera vår publik. Jag visar dem att gräset faktiskt är grönare på den andra sidan och att det kan vara lätt att käka lokalt, smart och råvaror i säsong, säger hon.

Enligt Olga är receptet för sommaren enkelt: Börja helgen med fantastisk mat och bra dryck samtidigt som du lär dig något. 

– Detta är väl den perfekta kombinationen av nytta och nöje?

Mellangården har premiär 7 maj. Den som vill stuffa på krogen får hålla i och hålla ut lite till.

På Mellangårdens meny

Reformaten och Trädgården gör Mellangården ihop.

Varje fredag dyker en ny kock på för att laga sin paradrätt. Fokus blir på en råvara åt gången; exempelvis kött, fågel, fisk och rotsaker.

På köpet dyker matkunniga individer upp för att prata om maten från scen.

Drycken kommer från lokala producenter eller från tillverkare som har ett ekologiskt, naturligt tänk.

Max fyra personer kan sitta vid varje bord. Allt sker utomhus.

Förutom mat serveras även annan underhållning från bland andra Dorisburg, DJ Taro, Elliphant, Vacation Forever, Olivia Bergman, Adrian Lux & Harald Björk.

Allt enligt rådande regler, lovar arrangören.

Visa merVisa mindre

Trädgården öppnar inte i sommar. Istället kan man gå på Mellangården under broarna i Skanstull. Foto: Pekka Pääkkö