Till för alla. "Det jag gör är demokratiskt och till för alla, alla kan ta del av historien i ett foto" menar Tony Axelsson. Foto: Sacharias Källdén

Tony Axelsson lär känna Jordbro genom kameran

Som nyinflyttad började Tony Axelsson fota Jordbro för att lära känna sitt nya hem. Idag hoppas han att hans bilder ska få andra att se Jordbro med nya ögon.

  • Publicerad 08:00, 6 sep 2021

När du går runt i Jordbro så ser du mångfalden som finns.

I åtta år har Tony Axelsson bott i Jordbro. För att lära känna sitt nya hem började han röra sig i området med en kamera runt halsen.

Idag hänger samma kamera runt Tonys hals när vi träffas utanför Jordbro station. Helt klädd i svart berättar han uppspelt om platser och människor han lärt känna de senaste åren.

– Folk som sett mina bilder hör av sig och berättar sina historier från platsen jag fotat. Det hade jag aldrig fått reda på om det inte var för bilderna, det är det jag tycker är kul.

Det är även genom kameralinsen som Tony sett mängden av saker som finns i Jordbro.

– När du går runt här så ser du mångfalden som finns. Från gravfälten med sina tusen år gamla gravar till centrum och Moränvägen där det är en helt annan känsla, du kan känna skillnaden i luften.

En av bilderna som Tony Axelsson har tagit.... Foto: Tony Axelsson

...och här en annan. Foto: Tony Axelsson

#HumansofJordbro

Sedan början på året har Tony tagit bilder till initiativet #humansofJordbro på Instagram, en porträttserie där Jordbrobor fotograferas och berättar om sin hemort.

Initiativet kommer från föreningen Jordbrobarn, en plattform skapad för att visa området ur ett positivt perspektiv.

– Googlar du Jordbro vet du vad du hittar. Skriverierna är inte alltid rättvisa och vår ambition är att visa att du kan känna dig trygg här, säger Miro Hirstov en av initiativtagarna till föreningen.

Hur kommer den bilden fram genom fotoserien tror du?

– Bilderna tas i en miljö som du som Jordbrobo känner igen och med ett bra budskap. Kan mottagaren känna igen sig i det som berättas så sprider det sig som en positiv spiral, tror Miro Hirstov.

Sedan början på året har Tony fotat Jordbrobor en gång i månaden.

– Det som jag lärt mig av att fota till serien är att dessa personer skulle kunna bo vart som helst, de är Jordbrobarn men också som vilka människor som helst, berättar Tony Axelsson.

Haningebo. Innan Tony flyttade till Jordbro för åtta år sen bodde han i både Vendelsö och Brandbergen. "När jag fick jobb i Tungelsta tänkte jag; kanske är det i Jordbro jag ska stanna kvar" Foto: Sacharias Källdén

Bilden av Jordbro

Tony har en förhoppning om att bilderna han tar ska få andra att se Jordbro i ett nytt ljus.

– Man har väl själv haft sina egna fördomar om Jordbro men om jag ska bo här i resten av mitt liv vill jag visa att det är ett bra ställe. Jag säger inte att det inte är dåligt här ibland, men man måste få en mer nyanserad bild av Jordbro.

Vad är det för bilder som saknas av Jordbro tycker du?

– Det finns väldigt mycket kultur och kulturskapare här, som Ung 137 och musikstudior. Sen har vi också naturen och Jordbro är en ort med väldigt mycket olika människor som bor här.

Tony har en dröm om att få ge ut en bok med sina bilder i framtiden.

– Foto är mitt uttrycksmedel och det är lätt för alla att förstå ett foto, du behöver inte kunna språket eller läsa för att tolka en bild. Jag vet inte hur boken skulle se ut, men jag vill att bilderna och deras historier ska få stå i centrum.

Jordbrofotgrafen Tony Axelsson

Ålder: 39 år

Bor: Södra Jordbro

Aktuell: Ställer ut fotografier i Nästa Jordbro från den 4 september

Bästa fotostället i Jordbro: "Jag gillar kaklet och betongen som finns i gången vid pendeltågsstationen."

Instagram: @fotosbytony

Visa merVisa mindre

Premiärdags. Den 4 september kommer Tony Axelsson ställa ut sina bilder vid invigningen av Nästa Jordbro. Foto: Sacharias Källdén