Det var på kvällen den 11 januari som flera polispatruller slog till mot de två tonåringarna, som är i övre tonåren. Man hade då bedrivit spaning mot dem, och även avlyssnat deras mobiltelefoner.

Under kvällen hade de två kontakt innan de träffades i Hässelby där vapnet ska ha förvarats. De tog en svarttaxi därifrån och i Rotebro stoppades bilen av polis, enligt den nya domen från Attunda tingsrätt.

I taxins bagageutrymme hittade polisen en väska som visade sig innehålla ett halvautomatiskt 3D-printat skjutvapen utformat som en kulsprutepistol, ett magasin med plats för 17 patroner, 12 skarpa patroner i magasinet och en ljuddämpare.

Poserade med vapen

Vapnet var till största delen tillverkat av 3D-utskrivna plastdetaljer. Polisen har provskjutit och såväl vapen som ljuddämpare fungerade.

I den ena tonåringens mobiltelefon fanns bilder och filmer som visar hur två maskerade personer poserar med ett vapen som enligt åklagaren är identiskt med det som hittades i taxin.

Stark bevisning

Båda tonåringarna förnekade brott men tingsrätten bedömde bevisningen som stark, och de dömdes för grovt vapenbrott.

Att brottet bedömdes som grovt beror på att de har haft vapnet ”på allmän plats och i ett fordon på sådan plats”, att vapnet har varit ”av särskilt farlig beskaffenhet” och att ”vapnet har innehafts i en sådan miljö att det typiskt sett kan befaras komma till brottslig gärning”.

Påföljden för den ena tonåringen, som är myndig, blev fängelse i två år och sex månader. Dem andra dömde är minderårig och han döms därför i stället till åtta månaders ungdomsövervakning.