Spanare. Marina Springer och Lucas Larsson kör epa i Haninge och hjälper samtidigt polisen och grannskapen att hålla koll på skumma personer och brott. Foto: Sacharias Källdén

Tonåringar i epa-traktorer hjälper polisen hålla koll på buset

Polisen i Haninge har fått fler ögon som spejar på gator och torg. Det är åtta ungdomar som med epa-traktor åker runt och sedan larmar om de ser nåt. – Det känns bra att hjälpa till så att folk känner sig trygga, säger Marina Springer, en av de som deltar i projektet.

  • Publicerad 14:49, 28 maj 2021

Det är bra och behövs, för tjuvar ska inte vara här.

På den stora parkeringen vid Torvalla står Marina Springer och Lukas Larsson med sina epa-traktorer, en svart pickup med tärningar i rutan och en retrodoftande röd Volvo 245. De är bägge med i grannsamverkan Unga i Haninge och hjälper polisen att hålla lite koll på vad som händer på gator och torg.

– Vi åker ju ändå runt så varför inte. Allt vi gör är ju att åka runt och titta, säger Marina Springer.

Volvo 245. Lucas Larsson tycker det känns både viktigt och roligt att hålla koll på buset. Foto: Sacharias Källdén

Och Lukas Larsson fyller i:

– Jag tycker att det är kul! Det är bra och behövs, för tjuvar ska inte vara här.

Mycket hat

Marina berättar att de som kör epa tvingas stå ut med mycket tråkningar och dåligt bemötande från andra trafikanter.

– Många hatar oss epa:re eftersom de inte gillar att vi existerar alls. Vi kör ju i 30, så de tycker vi bara är i vägen och måste köra om oss. Men vi har fått mer respekt nu.

Kollar folks hus

Och förutom att åka runt på sina rundor så är det många privatpersoner som hör av sig.– Vi har fått väldigt många som till exempel har frågat om vi kan åka förbi deras hus vid tvåtiden eftersom det brukar hända mycket grejer då, säger Marina Springer.

Grannsamverkan Unga i Haninge och Nynäshamn

Startade i februari 2021.

Ska vara ett komplement till den så kallade grannstödsbilen som gör ronder i de olika områdena där det finns grannsamverkan. Ungdomarna kan ta vid på kvällen.

Tanken är att den motorburna ungdomen i området får en meningsfull uppgift, samtidigt som de blir uppskattade av allmänheten.

I Huddinge finns Grannsamverkan Unga sedan 2020 och har enligt polisen varit uppskattade av allmänheten.

Någon bortre tidsgräns för projektet finns inte och kommunpolis Lana Pålsson uppmanar motorburen ungdom som kör billiknande fordon att vid intresse höra av sig till polisen.

Källa: Polisen i Haninge/Nynäshamn.

Visa merVisa mindre

Lana Pålsson är kommunpolis i Haninge och Nynäshamn och en av drivkrafterna bakom samarbetet med epa-ungdomarna. Foto: Privat

Dämpande inverkan

Även om det sällan händer sådant som behöver rapporteras har blotta närvaron av epa-fordon en dämpande och lugnande inverkan.

– Är det någon som tänkt göra inbrott i en bil, då går de säkert säkert förbi och tar ett annat område, väntar eller gör inget alls, säger Lana Pålsson, kommunpolis i Haninge och Nynäshamn och en av de som drog igång projektet i Haninge.

Storuman förebild

Inspirationen kommer från Storuman där privatpersoner tagit hjälp av motorburen ungdom för att hjälpa till med grannsamverkan. Polisen i Haninge fick höra talas om detta och bestämde sig för att testa konceptet i Haninge.– Det hade varit så framgångsrikt i Storuman, säger Lena Pålsson. Dels tar ungdomarna ansvar, de får göra en viktig sak och eftersom de är ute och rör sig på kvällarna ser de saker som vuxna kanske inte ser.

Ute på en runda. Bakom vindrutan Lukas Larsson och just framför Martina Springer. Foto: Sacharias Källdén

Stort intresse

Och intresset visade sig vara stort, Över 20 ungdomar dök upp på en första informationsträff och av dessa deltar nu åtta stycken sedan tre månader tillbaka.

– De har en otrolig energi och är väldigt kul att jobba med, säger Lana Pålsson.

Aldrig ingripa

– Men vi är väldigt tydliga med att de ska var skötsamma och att de aldrig ska ingripa och utsätta sig för fara.

Lana Pålsson säger att det varit en del kritik mot att involvera unga i att hålla koll på stök och brottslighet, men hon tror att det handlar om okunskap. Basen för projektet är grannsamverkan som har pågått under många år och de vuxna som medverkar där utsätts inte för hot eller liknande.

Framgångsrikt

Någon utvärdering av projektet har ännu inte gjorts, men Lena Pålsson ser ändå tecken på att arbetet har varit framgångsrikt.

– Det bästa kvittot som jag får hela tiden, det är egentligen alla kommentarer från allmänheten. Det ringer vuxna och ungdomar till mig som kommunpolis och berättar att de tycker att det är så himla härligt att se ungdomarna ute. Jag får mycket återkoppling via andra i samhället som tycker att det här är väldigt bra. Ungefär 15 kommuner runt om i landet har hört av sig och vill också börja med det här.