– Det är ganska tätt och hektiskt, men det är roligt! Jag jobbar hellre så här än när det är utdraget, säger Tommy Nilsson som i dagarna far ut på Sverigeturnén ”Öppna din dörr”.

36 konserter är inbokade i lika många kyrkor runtom landet, på bara två månader. På plats backas han upp av lokala körer.

– Jag tycker bra om kyrkans rum, även om jag inte är religiös. Musik och texter kommer nära folk och det är rum vi av tradition använder gemensamt.

Tommy har precis avslutat en nio månader lång pappaledighet med sin lilla dotter, hans sjätte barn.

– Det är första gången jag har varit pappaledig på heltid och haft hela ansvaret. Man får en helt annan kontakt från början. Det har varit mysigt, berättar han.

Bland platserna han, pianisten Sven Gunnar Petersson och gitarristen Andreas Rydman, ska besöka finns ”orter som man kanske inte ens hört talas om innan” skriver han i ett pressutskick.

Hur klarar man så många konserter? Håller rösten?

– Det är ganska slitigt. Det handlar mycket om vad man gör före och efter. Att sova och dricka vatten. Man får inte bli sjuk.

Vad lägger du in i frasen ”Öppna din dörr”?

– Låten är nästan 30 år gammal. Då betydde den någonting och nu betyder den något annat:  Att vi behöver öppna dörren för människor som behöver hjälp och har det jobbigt.

– Men man kan läsa in mycket i den, bara det berör. 

I Roslagen uppträder han 12 mars, med en extrainsatt konsert i Norrtälje kyrka.

Turnéavslutningen blir sista april i Gustav Vasa kyrka i Stockholm.

Tommy Nilsson gillar kyrkor: "Den vackra klangen och den unika miljön skapar en stämning som man inte får uppleva i andra lokaler”.

Tommy Nilsson gillar kyrkor: "Den vackra klangen och den unika miljön skapar en stämning som man inte får uppleva i andra lokaler”.

Pressbild