Svenska kyrkan i Västerhaninge har drabbats av stölder vid flera tillfällen det senaste året. Det är gjutjärnsbänkarna på kyrkogården som är det eftertraktade bytet. Den senaste stölden inträffade under påskhelgen då sex stycken stals. Totalt handlar det om ett tiotal bänkstölder.

– Bänkarna satt fast i betong i marken, men det hjälpte inte. De hade använt kapmaskiner och kapat av bultarna, säger kyrkogårdschef Mats Odmark.

Tidigare stod bänkarna lösa på kyrkogården, men efter en stöld förra året så gjöt man i stället fast de nya bänkarna.

– Det är fina bänkar som har ett andrahandsvärde, så nu får vi fundera på hur vi ska göra framöver, men vi behöver på något sätt stöldmärka bänkarna. Vi kommer att ersätta med likvärdiga för man kan inte ha vad som helst på en kyrkogård, det måste vara en viss värdighet, säger Mats Odmark.

Försök till kopparstöld

Han berättar att bänkarna kostar runt 8 000 kronor styck att köpa in, och att budgeten inte är stor nog att ersatta samtliga stulna i år.

Utöver bänkstölderna har någon eller några också försökt bryta loss kopparplåtar från församlingshemmets fasad, liksom stjäla hängrännor och stuprännor.

– Där fick de inte med sig något, men det blev brytskador och bucklor, säger Mats Odmark, som uppmanar vittnen eller den som vet något om stölderna att höra av sig till polisen.

Händelserna är polisanmälda.