På internationella kvinnodagen den 8 mars startade IFK Tumba fotbolls senaste initiativ för tjejer, drive-in-fotboll. Det är klubbens sociala satsning, Tumba United, som är ansvarig för aktiviteterna på fredagskvällarna, men initiativet kommer från tjejerna själva.

– Vår spontanfotboll och liknande initiativ blir ofta dominerade av killar, så tjejerna efterfrågade drive-in bara för dem. Jag hoppas att vi kan nå ut till många och att det kan leda till en fin gemenskap och en trygg plats för våra tjejer, säger Melissa Besara, ordförande för IFK Tumba fotboll.

Under våren ska de ses varje fredag klockan 19.00 vid Storvretens idrottshall för att spela fotboll och hänga tillsammans.

Mikal Tesfay, 18, är ledare för drive in-fotbollen och hon hoppas att de tillsammans ska skapa en trygg plats där ingen behöver skämmas.

– Många tjejer vill spela men de kanske skäms framför killarna eller har inte vågat ta steget. Men nu ger vi dem en plats där vi inte ska tävla utan bara ha kul och umgås utan att någon dömer. Alla är välkomna, oavsett om du bor i Enskede eller Botkyrka, säger hon.

En plats för alla

Det kommer inte bara vara fokus på fotbollen på fredagarna.

– Många går i skolan så om de har svårt med något kan de ta med det till drive-in, vi kan plugga lite och hjälpas åt.

Utöver det arbetar IFK Tumba fotboll på fler plan för att engagera tjejerna mer i vår genom sociala insatser. 

– Platsen är en naturlig mötesplats och det ska vara en plats för alla, oavsett om du dör för fotboll eller bara vill hänga med dina vänner. Vi vill göra mer för tjejerna och nå ut så att de också kan claima den här ytan, säger Melissa Besara.