Efter nedskärningar i budgeten i Sigtuna kommun påverkas biblioteket i Märsta. Från och med den 15 april kommer bibblan att ha öppet två mindre timmar om dagen på vardagarna. Mitt i Sigtuna rapporterade redan i förra veckan om att bibliotekstiderna skulle minska.

– Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger Åsa Veghed som är bibliotekschef i Sigtuna kommun.

Förmiddagstider behålls

När kommunen undersökte under vilka tider som de flesta besökte biblioteket visade sig att många var där på förmiddagarna. I det nya tiderna har öppettiden därför behållits från klockan 10 under fem av veckans sex öppna dagar. Det är under den tiden de flesta förskolegrupper, föräldralediga med barn, pensionärer, studerande och arbetssökande kommer till biblioteket.

Det är nedskärningarna i budgeten som gjort att kommunen ändrar sina öppettider för att spara in på kostnaderna. Alla kommunens förvaltningar har fått i uppdrag att genomföra ekonomiska effektiviseringar och resultatet av det kommer aktualiseras under våren.

Tuff ekonomi

Det är heller inte bara kommuner som sparar. Staten, regioner och kommuner sparar efter inflationen och lågkonjukturen slog till.

– Det är tyvärr ingenting unikt för oss i Sigtuna kommun. Det är svåra ekonomiska tider överlag för kommuner och därmed också för bibliotek i hela Sverige, säger Åsa Veghed.

De övriga biblioteken i kommunen behåller sina öppen som tidigare.

Biblioteket i Märsta får minskade öppettider och nedskärningar i personal pga budgetbesparingar. Åsa Veghed
Bibliotekschef

Biblioteket i Märsta får minskade öppettider och nedskärningar i personal pga budgetbesparingar. Åsa Veghed Bibliotekschef

Malin Lövkvist