Både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har under flera år haft så kallade IOP-avtal, idéburet offentligt partnerskap, med olika föreningar och stiftelser som är verksamma i området.

Avtalen innebär att föreningarna får söka medel utifrån tydliga, långsiktiga idéer för att komplettera stadsdelens egna verksamheter.

Under 2023 har nämnden, efter hopslagningen, sammanlagt haft tolv pågående samarbeten inom ramen för IOP.

Elva av dessa går ut vid årsskiftet, och vid senaste nämndmötet beslutade man att förlänga tio av dem.

– Det starka engagemang som finns i föreningar och stiftelser i Järva är ovärderligt i arbetet med att fortsätta utveckla vår stadsdel till en trygg plats att växa upp och leva på, säger Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Mikael Andersson

Barn och kvinnor i fokus

De fortsatta samarbetena kommer att möjliggöra ett flertal aktiviteter i Järva, meddelar stadsdelen.

Bland dem finns lovaktiviteter via Kista Sports Club KFUM, Fryshusets deltagande i Antivåldsveckan och aktiviteter på Kvinnocenter i Tensta Hjulsta.

– Jag är glad att vi kan fortsätta samarbetet för att även 2024 kunna erbjuda aktiviteter som stärker framför allt barn, unga och kvinnor i Järva, Rashid Mohammed.

Rinkeby Folkets hus får mest

För ett par veckor sedan rapporterade Mitt i Järva om att statsbidraget för läxhjälp ska göras om och i stället gå via skolorna som huvudman, något som oroade Rinkeby Folkets hus, då de var rädda för att inte få något fortsatt bidrag för sin omfattande läxhjälpsverksamhet.

"Huset" får nu den största andelen av summan från stadsdelen, 2,15 miljoner, dels för att bedriva aktiviteter för kvinnor långt från arbetsmarknaden, men också just för läxhjälp.

Man har dock redan haft IOP för att finansiera delar av läxhjälpen, och huruvida det förlängda avtalet har någon påverkan på verksamhetens omfattning i framtiden och om det påverkar att statsbidraget kan försvinna är oklart. Mitt i har försökt nå ansvariga, utan framgång.

Folkets Husby ingått nytt

En förening, Grannstöd Spånga-Tensta, fick inte förlängt IOP. "Dialogen mynnade ut i att föreningen utifrån givna förutsättningar inte har möjlighet att ingå IOP under 2024", skriver stadsdelen i utlåtandet. Bland annat hade man inte lyckats förlänga avtalet med grannstödsbilen som används i verksamheten.

– Men vi har inte "gjort slut" med föreningen, vi tänker fortsätta försöka hitta lösningar framåt och kanske blir det ett annat besked under 2024, har Carina Cronwall, tillförordnad stabschef på Järva stadsdelsförvaltning, tidigare sagt till Mitt i.

Sedan någon månad tillbaka har även Folkets Husby beviljats 1,4 miljoner för 2024 i ett helt nytt IOP-avtal med stadsdelen, för aktiviteter inriktade på målgruppen 19-29 år i behov av stöd gällande arbete, praktik eller studier tillhörande Järva stadsdelsområde.