1. Gärdesvägen

Cirka 100 bostäder i flerfamiljshus byggs på Gärdesvägen/Centralvägen. Det här bygget har kommit långt och på sina håll är inflyttning på gång. Husen som byggs på Gärdesvägen ger centrum en med urban karaktär.

https://www.mitti.se/nyheter/vaxande-vallentuna-valkomnas/repvjc!q3ftcwoYH5odjj3ePtMvQ/

2. Studentbostäder

Där det gamla polishuset stod, i korsningen Gärdesvägen/Allévägen bredvid Kulturhuset byggs det som ska bli Vallentunas första studentbostäder. Här fick Vallentunaborna vara med och tycka till om utformningen. Bland fem förslag som medborgarna fick vara med och rösta på vann till slut bidraget "Studenternas bästa hem", av bolaget Sveaviken Bostad AB. Cirka 40 studentbostäder blir det här.

Det byggs även bostäder på tomten bredvid där en pizzeria tidigare låg.

3. Kuben

Snart finns chansen att bo riktigt centrumnära i Vallentuna. Mitt i centrum, mellan Tärningen och huset där Stenugnsbageriet ska ett bostadshus med mellan 20 till 30 hyreslägenheter byggas. Till våren kommer markarbeten att dra igång.

4. Åby ängar

Åby ängar växer fram och börjar ta form som ett helt nytt område i Vallentuna med sin egen karaktär och blandning av flerfamiljshus och stadsradhus. Just nu byggs 39 lägenheter mitt i området för "familjebildare" i 30-40-årsåldern, samt för 55-plussare.

Det byggs mycket lägenheter i flerfamiljshus i Vallentuna. Men småhusen dominerar. 70 procent av kommunens bostadsbebyggelse består av småhus. Andelen småhus, flerfamiljshus väntas inte förändras dramatiskt till följd av den bebyggelse som ske just nu i kommunen.

5. Tellusområdet

Tellusområdet, där bland annat bensinmackar, Sportsclub och Lidl ligger ska utvecklas. I framtiden är planen att kommunens förvaltningskontor ska flytta ihop med Vallentuna gymnasium i skolans nuvarande lokaler.

Men exakt vad och när utveckligen av Tellus kommer igång är inte klart. Kommunen måste komma överens med fastighetsägare inom området vad som ska göras först. Ett exempel är den tomma tomten utanför Lidl som ägs av Lidl. Där är det oklart vad fastighetsägaren vill göra med marken.

6. Åbyholm

Än syns bara en förberedd infart från Lindholmsvägen mitt emot ishallen på IP. Men snart ska 800 bostäder, såväl i flerbostadshus som rad-, kedje- och småhus växa fram i Åbyholm. Planen för området är klar och just nu pågar diskussion med en exploatör som ska förvärva marken av kommunen..

7. Kristineberg

Ett stort skogsområde väster om Arningeleden från centrala Vallentuna och söderut ska, när allt är klart, hysa cirka 1 800 nya bostäder. Bygget av projektets första etapp, längst norr ut i planområdet, har dragit igång. Här blir det runt 800 bostäder och en liten centrumdel. Just nu kan man se hur gatustrukturen växer fram. Under nästa år kommer husen att börja resas

8. Lindholmen

Hela Lindholmen ska utvecklas. Målet är runt 600 nya bostäder, närservice och tätare trafik på Roslagsbanan. Bland Lindholmenborna är intresset stort. Ett samrådsmöte hölls i slutet av augusti och många hade synpunkter. Senare i höst, 23 november bjuder kommunen in till nytt dialogmöte på Bygdegården i Lindholmen.

9. Kårsta Ekskogen

I det lantliga Kårsta/Ekskogen ska det byggas bostäder. Planen Kårsta-Rickeby 1 genomförs just nu. Planen Kårsta-Rickeby 2, som ska möjliggöra för bygge av 100 bostäder, har varit på paus sedan 2018 men nu i höst sätter planarbetet igång igen. Anledningen till att planarbetet fick avbrytas var att kommunen fick ett föreläggande från Länsstyrelsen gällande vattenförsörjning till fastigheterna längs Kårevägen. Syftet med detaljplanen var att möjliggöra utbyggnad av kommunalt vatten- och avlopp i området.

10. Fjärilsparken

Sist men inte minst en byggnyhet som bör glädja alla barn. Fredagen 7 oktober invigdes en helt ny lekpark i Kårsta. Lekparken heter Fjärilsparken och har temat fjärilar och natur.