Det var den 13 april 2021 som polisen kallades till Gillbo efter att en man blivit attackerad med kniv. Offret fördes till sjukhus med ambulanshelikopter och efter en stor polisinsats kunde en misstänkt gärningsman gripas i närområdet efter lite mindre än en timme.

De två inblandade männen är bekanta med varandra och enligt vittnen började de slåss omedelbart när de stötte ihop i en port.

Det slutade med att den yngre mannen tog fram en kniv och högg den andre i bröstet och i låret. Hugget i bröstkorgen orsakade en kraftig blödning med skada även i levern och magsäcken.

Skadorna var livshotande och gärningsmannen hade enligt åklagaren uppsåt att beröva offret livet.

Båda parter överklagade

Den yngre mannen förnekade brott men dömdes i somras i Attunda tingsrätt till sex år och sex månaders fängelse.

Båda parter var missnöjda med domen. Åklagaren ville ha ett strängare straff medan den åtalade yrkade på att frikännas helt och hållet.

Nu har avgörandet fallit i Svea hovrätt och även där blev det fällande dom, för försök till mord. Straffet skärptes dessutom till tio års fängelse.

I övrigt gjorde hovrätten samma bedömningar som tingsrätten. Det innebär att den åtalade mannen även dömdes för grov stöld, olaga hot, ringa narkotikabrott och brott mot knivförbudslagen.

Dessutom ska han betala 203 000 kronor i skadestånd till den knivhuggne mannen.