Just nu pågår en större renovering av Storkyrkan. Under bygget gjordes en spännande upptäckt högst upp i lanterninen, alltså det lilla tornet i toppen av kyrkan.

– Infällt i ett litet fack låg tre skrin. Det var väldigt spännande, vi tänkte direkt att det var tidskapslar från tidigare renoveringar, säger Robert Edman projektledare vid KFS Kyrkans Fastighetssamverkan Stockholm AB.

– Det är ganska vanligt att hitta i kyrktorn, hantverkare vill gärna lämna sitt avtryck.

Skrinen är kopparplåt och det största är runt 30x40 centimeter stort och sju centimeter högt.

https://www.mitti.se/nyheter/storkyrkan-ska-byta-farg-malas-rosa/lmsjz!7238043/

Flera förändringar

Storkyrkan har under åren sett olika ut. En större omgestaltning skedde på 1700-talet efter att slottet brunnit. Det gamla tornet revs, ny puts och färgsättning kom på plats och lanterninen byggdes.

Det arbetet stod klart 1743 och Robert Edman tror att den äldsta av skrinen är samtida med det.

– Vi har slagit i arkiven och hittat några rader om att det bör finnas något pergament från den tiden, men vad som står på det eller om det alls är det som sparats, det vet vi inte.

Vad tror det innehåller?

– Tidigare har vi hittat spår efter hantverkare, eller plåtslagare, egentligen. Kanske någon form av arbetsbeskrivning eller en beställning på kyrkans omgestaltning. Det var en jättegrej när det gjordes och det vore jättekul om vi hittade en originalskrift om det.

De andra skrinen tror man lämnats efter senare renoveringar, närmare bestämt 1903 och 1929.

Hur har ni kunnat hålla er från att öppna dem?

– De har legat i vårt kassaskåp under byggtiden, i nästan ett års tid. Vi har inte haft tid att öppna dem och velat göra det under lite högtidliga former.

https://www.mitti.se/nyheter/unikt-fynd-vid-storkyrkan-700-ar-gamla-skelett/lmtcf!8123365/

Öppnas vid ceremoni

Andra spännande rester har också redan hittats, som för ett år sedan då ett kuvert upptäcktes i en av urnorna på fasaden.

– Där fanns ett antal tidningar, mynt och fotografier från 1934 års renovering.

Nu är det bestämt att skrinen ska öppnas under en mindre ceremoni 15 september.

– Vi ska också tillverka ett till plåtskrin och göra en egen tidskapsel. Alla på bygget och de från kyrkan får lägga ner vad de vill. Vi får se vad det blir.

https://www.mitti.se/noje/bortglomd-tidskapsel-hittad-i-medborgarhuset/lmreo!3724865/