Den 4 november dömdes fyra män i åldrarna 30 till 42 av Södertörns tingsrätt för inblandning i en narkotikahärva. En av männen var en etablerad idrottsledare och dömdes till stämpling till människorov. Foto: Mitt i

Tidigare idrottsledare planerade att kidnappa barn

En idrottsledare har dömts för att ha planerat att kidnappa två barn i Värmdö. I samma rättegång döms han och tre andra män för att ha smugglat stora mängder knark från Nederländerna.

  • Publicerad 16:31, 24 nov 2021

Den 4 november dömdes fyra män i åldrarna 30 till 42 av Södertörns tingsrätt för inblandning i en narkotikahärva.

En av männen sticker ut: en idrottsledare som har varit verksam i Värmdö kommun. Han döms till åtta år och en månads fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling, men också för stämpling till människorov. Han hade planerat att kidnappa två små barn. Enligt tingsrätten var planerna detaljrika.

Mannen har tidigare varit bosatt i flera kommuner söder om Stockholm. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter så var han en välkänd och engagerad profil.

Detaljrik planering

Den 12 mars i år försökte mannen anlita en annan person för att föra bort och spärra in två små barn. Mannen som behövde pengar, hade kartlagt familjens ekonomiska situation. Han kände också till familjen sedan tidigare.

Men kidnappningen hann aldrig genomföras. På grund av mannens inblandning i omfattande narkotikasmuggling hade polisen låtit avlyssna hans bil. Så när kidnappningen planerades tjuvlyssnade polisen. Mannen själv säger att syftet med utflykten till familjens hus och planeringen av kidnappningen var att få tid tillsammans med den andra mannen i bilen för att få tillbaka pengar som en släkting hade lånat ut. Ingen kidnappning skulle äga rum.

Han ville också överdriva sin inblandning i kriminell verksamhet, för att inte bli avslöjad som tjallare.

Började med en skatteskuld

Enligt mannens egna berättelse hade han hamnat i ekonomisk knipa efter att en utmätning av halva hans lön påbörjades i maj 2020. Utmätningen berodde på en skatteskuld från 2018 då han inte hade deklarerat sina kapitalvinster från sin försäljning av kryptovalutan bitcoin.

För att lösa den sin ekonomiska situation tackade han under sensommaren 2020 ja till en bekant som frågade om han ville tjäna extra pengar för att ta emot samtal från fraktföretag. Han förstod att det var något skumt med transporterna, men tyckte det var bättre ju mindre han visste. Snart övergick det till mer lönsamma bokningar av transporter på nätet.

Men tingsrätten köpte inte mannens förklaring utan slår fast att han har haft en betydelsefull roll i smuggling av narkotika genom att mot ersättning lösa logistiken.

Tingsrätten skriver också att utifrån vad som är känt om idrottsledarens ekonomiska situation är det ”ställt bortom rimligt tvivel” att hans plan var att genomföra en kidnappning.

– Vi håller på att analyserar domen så vi kan inte ge besked om vi tänker överklaga ännu, säger åklagare Linalotta Petrelius Ndisi på Åklagarmyndigheten.

Dömda

Idrottsledaren döms för stämpling till människorov och synnerligen grov narkotikasmuggling till 8 år och 1 månad i fängelse. Frias från synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen har nekat till brotten.

En 30-årig man döms för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i 6 år och 4 månader. Mannen har erkänt att han har förvarat narkotika, men inte i angivna mängder. I övrigt nekar han till brott.

En 38-årig man döms för synnerligen grovt narkotikabrott och dopningsbrott till fängelse i 7 år och 4 månader. Mannen nekar till narkotikabrott, men har erkänt dopningsbrott.

En 42-årig man döms för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i 3 år och 10 månader. Mannen nekar till brott.

I februari och mars i år infördes totalt drygt 89 kilo amfetamin, 22 kilo kokain, knappt 9 kilo MDMA och drygt 7 kilo 4-CMC till Sverige från Nederländerna.

Visa merVisa mindre