Kattis försvann under märkliga omständigheter – och runt henne finns krafter som är redo att göra vad som helst för att dölja sanningen. Bakom Stockholms tjusiga fasad ryms en värld av missbruk och hemlöshet och för Kattis gick allting fel, efter den där våren för tjugo år sedan.

Vi rör oss genom Vasastan, Mälarhöjden och Slussen – till Grand hotel i Saltsjöbaden. I Therese Slettengrens bok ”En förlorad vän” följer vi Malin, som letar efter en barndomsvän hon inte har sett på många år.

– Malin har kommit upp sig lite, medelklass, livet rullar på. Hon har tappat kontakten med sin kompis Kattis, men längtar tillbaka till livet som var då – som man själv kan göra ibland, säger Therese Slettengren.

Hamnade snett

I bokens inledning ser Malin en dödsannons för Kattis – men är hon verkligen död? Malin släpper allt för att ta reda på vad som har hänt.

Det är på promenaderna med hunden Luna som stora delar av Therese berättelser har fallit på plats.

Det är på promenaderna med hunden Luna som stora delar av Therese berättelser har fallit på plats.

Johanna Wallén

– Det blir tydligt att en enskild händelse har utlöst att Kattis började må dåligt – något som har lett till att hon hamnat snett i livet.

– Jag tittar på människor ibland och undrar hur det blev som det blev. Varför har just de hamnat snett?

Den psykologiska spänningsromanen Therese Slettengren släppte 23 mars började hon göra research för redan för två år sedan. Hon har pratat mycket med människor som jobbar med hemlösa, bland annat en kvinna som söker upp kvinnor som lever på gatan. Therese har också lyssnat på podcasts och läst tidningar där hemlösa berättar om sina liv.

Fiktiv bok

Bokens inledning är inspirerad av författarens intresse för dödsannonser, som väcktes i samband med att hennes föräldrar gått bort.

– Varje helg satt jag och läste, bland annat om unga människor som dött. Jag funderade på dem och deras öden, säger hon.

Therese har hämtat inspiration från miljöer hon har rört sig i men i stora drag är boken fiktiv.

De tre böcker som Therese hittills har kommit ut med – och en fjärde som hon börjat skriva nu – berör alla på ett eller annat sätt fasader och det som finns under ytan.

Johanna Wallén

– Transparens är viktigt för mig. Att hitta tillbaka till det som känns äkta.

I hennes böcker bär människor på tunga hemligheter som visar sig vara lättare att bära när de väl kommit fram.

– Min första bok handlade om en äldre generation och hur svårt de hade att att prata om sjukdomar, alkoholism och barn födda utom äktenskap.

Vår tid kommer dock med andra prövningar, menar Therese. En sådan är den falska bild av andras liv som människor får från sociala medier.

– Unga människor i dag opererar sig för att se ut som sitt filter på Instagram. Min nästa bok ska handla om influencers. Många mår dåligt i dag eftersom de tittar på sociala medier och ser sådant som inte är verkligt.