Har ni en teori kring varför texmex och inte minst tacos har kommit att dominera det svenska fredagsmyset?

– Om vi får göra en helt ovetenskaplig gissning på varför texmex och tacos har tagits in i folkhemmet med hela hjärtat så är det nog lite olika faktorer. Att texmex från början var synonymt med någon form av färs hjälpte nog till. Det var exotiskt och spännande, men färs var ändå bekant vilket ändå gjorde det lite tryggt. Det hade nog inte slagit igenom lika hårt om man introducerade tacos med oxtunga, komage eller get.

– Men också gemenskapen som det skapar vid matbordet, som att alla får vara med och lägga på vad man själv önskar. Det uppfattas nog som okomplicerat enkelt, i alla fall texmex, vilket gör att man vågar laga det. Tillgången på produkter och tillbehör i nästan alla typer av livsmedelsaffär gör det även väldigt tillgängligt.

Är det smaken eller pysslet med alla tillbehör som lockar mest?

– Det är nog en kombo av både smak och pyssel som lockar. Så är det hemma när vi käkar fredagstacos i alla fall. En kul grej som inkluderar alla som är med. Lätt att testa nya tillbehör och så är det ju så förbaskat gott.

Texmex för hela slanten. Hermanos är en inte helt traditionell tacokiosk på Sannaplan i Majorna. Här bjuds det på tacos och streetfood i olika tappningar.

Texmex för hela slanten. Hermanos är en inte helt traditionell tacokiosk på Sannaplan i Majorna. Här bjuds det på tacos och streetfood i olika tappningar.

Hermanos

Hur tar man texmex vidare från fredagsmys till vardagsmat och en naturlig del av den svenska husmanskosten?

– Storkok och långkok tar det in vardagen. Gör en större sats med vad du nu väljer för proteinkälla. Om man till exempel äter kött, gör ett långkok på nötkött, typ högrev, ihop med massor av goda chilisorter, lök och kryddor. Enkelt att värma på i efterhand och tillsammans med en god tortilla så är det enkelt och snabbt att ha olika toppings och salsor varje gång.

Vad är hemligheten bakom en perfekt taco?

– Enligt oss så är det tortillabrödet och salsan som är kropp och själ i en taco. 

Hur ofta äter ni taco hemma och på jobbet?

– Vi äter tacos varje dag på jobbet. Ibland blir det bara en, ibland kan det slinka ner typ fyra, fem. Hemma beror på vem av oss du frågar. Vissa av oss har barn och då blir det texmex på fredagar, det är sedan gammalt. 

Artisten och sångerskan Miriam Bryant käkar sina tacos med skivad banan – hur äter du dina?

– Jag har faktiskt hört om fler som kör banan på sin taco. Jag har inte vågat själv ännu, men kanske skulle kunna tänka mig att prova med friterad matbanan. Själv håller jag det enkelt. Tortilla, vad jag nu har lagat för protein, pico de gallo (tomat, lök, koriander), salsa. Done. Less is more, tycker jag personligen.