Det var i mars i år som en ung man i 20-årsåldern blev tillfrågad att ta ut pengar av två bekanta som han tidigare gått i samma skola med. De tre hade av en tillfällighet stött på varandra då mannen handlade mat i Hjällbo Centrum.

”Något lurt”

I förhör har målsägande berättat att han fattade att det var ”något lurt” med det hela, men tänkte samtidigt ”skit samma jag bara gör det snabbt”.

Han fick 15 000 kronor insatt på sitt konto och tog sedan ut beloppet och gav till de två männen.

Men dagen efter blev han kontaktad igen av de tidigare skolkamraterna. Då ville de att han skulle ta ett lån på 100 000 kronor.

Målsägande nekade men gick med på att träffa kamraterna på kvällen samma dag för att prata mer.

Maskerade personer

På parkeringen där de stämt träff dök först de gamla skolkamraterna upp. Sedan kom ytterligare två maskerade män. Den ena tog upp enpistol och började hota offret med den.

Mannen i 20-årsåldern misshandlades och tvingades in i en bil som körde till en träningsplats i närheten av en fotbollsplan.

Där blev offret slagen till marken. Under tre timmars tid fortsatte slagen och hoten att hagla. Mannen tvingades genomföra låneansökan efter att de fyra gärningsmännen tagit hans hemnycklar och hotat med att skada hans familj.

Efter flera timmars misshandel släpptes mannen som akut fick söka vård efter händelsen. Han vårdades bland annat för frakturer på två revben samt hjärnskakning.

Händelsen anmäldes till polisen som efter några dagar kunde gripa flera misstänkta.

Tre döms för rånet

Förutom de två bekanta kunde offret identifiera en av de maskerade männen. De tre – födda 2000, 2000 och 2001 – åtalades för bland annat för rån och olaga frihetsberövande.

Påföljden blev tre år och sex månaders fängelse för samtliga. De tre gärningsmännen ska även betala skadestånd på nära 60 000 kronor till målsägande.