Teddy Bayakhmetov tar sats och springer upp i den höga stolpen vid Hässelby strands centrum. "Hur högt vill du ha mig" har han frågat tidningens fotograf innan han satt på sig ninjaskorna som ger bra fäste.

En kvinna på en parkbänk får syn på vad som händer och daskar till låret på personen intill som tittar upp från mobilen.

Snart får vi sällskap av några pojkar i mellanstadieåldern som inte tror sina ögon. "Mannen, hur gör du det där?!" utbrister en av dem. Bara Teddys fötter håller fast i en annan lyktstolpe några stolpar längre bort i centrum. Armarna håller han ut i luften som en välkomnande öppen famn.

– Jag är självlärd. Alla kan lära sig, säger Teddy om konsterna, men det är svårt att ta honom på orden och inte heller fick han något napp när han la ut en efterlysning efter klättringskamrater i den lokala Facebookgruppen.

Slutade med mediciner

27-årige Teddy Bayakhmetov upptäckte poledance och akrobatisk poledance för drygt två år sedan på Youtube. Klättrat på saker har han dock gjort hela sitt liv.

– Många slutar klättra när de blir vuxna. Men jag bara fortsatte, berättar han.

Att han fortsatt klättra på saker och åka skateboard har haft betydelse även på ett djupare personligt plan.

– Hela livet har jag lidit av depression och ångest. För 5-6 år sedan slutade jag med mediciner. Sedan jag började med pole har jag även slutat röka och dricka kaffe. Och jag känner inget sötsug. Jag smakar bara folköl någon gång till maten. Det jag gör får mig både lugnare, gladare och mer koncentrerad.

Firade födelsedag i tall

Klättring och pole löper nu som en röd tråd genom hans liv. Lägenheten i Hässelby strand är utformad efter hans intresse, och poledance-stänger som han övar på hemma har satts in på bekostnad av en del möbler.

Flickvännen Sofias födelsedag firade de genom att med rep fira upp sig i en hög tall där de åt sushi i en hängmatta med utsikt över Mälaren. Teddy och Sofia har varit ihop i cirka ett halvår och Sofia deltar nu i en del av konsterna.

Teddys yrke sker också ovanför marken. Han har varit med och byggt scener till flera av världens stora artister när de besökt Stockholm. Justin Bieber, Beyoncé och Ozzy Osbourne är några han sett från ovan.

Under pandemin har scenbyggandet ersatts av jobb högt upp på exempelvis husfasader. Den som anlitar reptekniker, som Teddy är, kan slippa stora ställningar utmed gatan.

2 000 följare på Instagram

Trots konsterna är Teddy Bayakhmetov relativt okänd. Något talangprogram har han ännu inte ställt upp i trots förslag från vänner. På Instagram har han dock över 2 000 följare somt Teddy BonBon. Här visar han upp trick både inifrån lägenheten och från gator och torg. Street poledance är ett annat ord för konsterna han utför utomhus.

– I stället för att vara i en träningssal är hela världen en träningssal. Det finns stolpar, träd och dörrar överallt där du kan göra tricks. Jag går ofta fram och undersöker stolpar och träd för att få reda på hur de skulle vara att klättra på.