På Hammarby Slussväg ner mot nattklubben Trädgården råder det numera stoppförbud och förbud mot motortrafik, lördagar och söndagar nattetid.

– Det är förbjudet på helger mellan 22 och 05. Det här har ställt till med jätteproblem för oss, säger taxichauffören Johan som ofta hämtar Trädgårdens kunder.

Det var i början av maj som han såg den nya skylten, precis när han skulle svänga ner på Hammarby Slussväg.

– Då stod det typ 35 poliser och bötfällde alla taxichaufförer. Man kunde inte svänga tillbaka heller så jag fick 1 000 kr i böter.

Johan önskar att polisen hade informerat om den nya regleringen istället för att bötfälla alla förare.

– Jag sa till polisen att det är dåligt gjort att bara slänga upp en skylt.

Kunder går upp på bron

Regleringen trädde i kraft den 28 april i år.

– Nu är det kaos när Trädgården stänger. Kunderna går automatiskt upp på bron där det är hög fart. Det är livsfarligt.

Det är stoppförbud även uppe på bron men taxichaufförer stannar där ändå, menar Johan.

– Det är lättare för polisen står ofta nere i backen nu. Det verkar väldigt ogenomtänkt.

På önskemål från polisen och nattklubben

Regleringen har införts på önskemål från polisen och från nattklubben själva, berättar Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret.

I den lokala trafikföreskriften står det att man har infört den nya regleringen för att säkerställa trafiksäkerheten och möjliggöra ett effektivare övervakningsläge för polisen.

I kombination med att nattklubbens besökare är berusade och en stor ström av motorfordon på en redan begränsad plats så försämras trafiksäkerheten och polisens möjlighet att övervaka och ingripa vid uppstådda situationer begränsas.

Även Trädgården har framfört önskemål om en förändrad reglering för att säkerställa trafiksäkerheten för sina gäster.

Svårt att göra sitt jobb

Men upphämtningsplatserna runt Trädgården är begränsade.

– De vill att man antingen ska hämta kunder vid Hammarby sjöstad, vid en p-ficka, eller uppe vid Clarion Hotel på Ringvägen. Men Trädgården är ganska populärt. Det finns bara två taxiplatser utanför Clarion, säger Johan och fortsätter.

– Jag känner säkert 20 chaufförer som har slutat ta körningar till och från Trädgården nu.

Eftersom taxibilar fortfarande åker ner på Hammarby Slussväg när polisen inte står där blir det dessutom svårt att neka kunderna, menar han.

– Jag bad en kund att gå upp till Clarion och förklarade att jag inte kunde köra ner där, då sa hon "Men det står ju 50 andra taxibilar här nere". Det slutade med att hon avbokade mig.