Svart, grönt, vitt och så lite oolong. Te kan ha många färger och smaksättas på massa sätt.

– I Sverige säger vi te om allt som vi häller varmt vatten på. Men egentligen är te bara det som kommer från plantan Camellia sinensis, säger William Persson.

Vägg i vägg med nyöppnade franska krogen Le Passepartout på Wargentinsgatan har han slagit upp dörrarna till butiken.

Gammal musikstudio

Han har bott på Kungsholmen sedan han var grabb och tycker därför att är extra kul att öppna i stadsdelen.

– Leo på Passepartout ringde mig i december och berättade att lokalen var ledig.

William jobbar på Monteaco som i grunden är ett svenskt teföretag grundat av hans morbror Kenneth Rimdahl. Fram till nu har företaget bara haft butiker i Thailand. Men nu finns man alltså även på Kungsholmen i det som tidigare var en musikstudio och frisörsalong.

Pia Forsberg, som bor ett stenkast bort, kommer in i butiken.

– Jag är en teälskare och så glad att det har öppnat flera ställen på den här gatan. Förstå vilken mysig gata det håller på att bli! Jag har bott i Bryssel och får lite samma känsla som där.

Kunden Pia Forsberg doftar på Earl Grey som smaksatts med kaffir limeblad.

Kunden Pia Forsberg doftar på Earl Grey som smaksatts med kaffir limeblad.

Pekka Pääkkö

Det visar sig att hon även har bott i England där hon blev en riktig tefantast.

– Tidigare var man lite besvärlig när man bad om en kopp te. Men de senaste tio åren har det känts okej att vara tedrickare.

Hon lämnar butiken med Earl grey och jasminte under armen.

William Persson berättar vidare om oxideringsprocesser som ger olika färger och om hur bladen torkas olika länge för att få olika smaker.

– Te är som vin och whiskey där man kan göra hur mycket olika saker som helst.

Odlas i skogen

Sammanfattat säljer Monteaco te från norra Thailand som odlats i skogar och inte på skövlade plantage där teplantan växer med hjälp av bekämpningsmedel, gödsel och konstvattning.

– Det här är skogsvänligt te från Thailand som jag skulle säga är världens mest hållbart producerade te.

– Är det gott så mår man bra, säger William Persson.

Men teet måste ju flygas hit från Thailand?

– Vi är litet företag och vill alltid göra saker bättre, men på vissa punkter måste vi göra samma som andra företag. Vi försöker göra det mest hållbara producerade teet och då måste vi tyvärr ta in det från Thailand.

Te från Thailand är Wargentinsgatan senaste tillskott.

Te från Thailand är Wargentinsgatan senaste tillskott.

Pekka Pääkkö

Butiken på Wargentinsgatan ska också vara showroom där man har teprovningar.

– Vi kommer inte att vara ett kafé, men jag bjuder gärna på en kopp till den som sugen.