Överkörd. Årets gran var inte så grann som väntat. Foto: Anne Lichtenstein

"Taskig" gran står på torget

I torsdags anlände granen till Ekerö centrum. Men det var någonting som inte stämde. – Den ser faktiskt för taskig ut, säger Johan Elfver, presschef vid kommunen.

  • Publicerad 14:36, 20 nov 2020

Vi tittade på vad vi kunde få för billig gran och så såg vi den här

På torsdagen anlände årets två stora julgranar till Ekerö kommun. En ställdes upp utanför kommunhuset och en på torget i Ekerö centrum.

Men snart började Mälaröbor höra av sig till kommunen och reaktionerna lät inte heller vänta på sig på sociala medier. Något stämde inte.

– Den ser faktiskt för taskig ut, som att den har blivit överkörd av en stridsvagn, säger Johan Elfver, press- och näringslivschef på Ekerö kommun.

Inte nog med att den ser ledsen ut, det har dessutom visat sig att det är fel gran.

Bra som brasved

– Vi tittade på vad vi kunde få för billig gran och så såg vi den här som blivit överkörd av en stridsvagn, då tänkte vi ”den tar vi”, skojar Johan Elfver innan han blir allvarlig igen.

– Det är en leverantörsmiss, de satte upp fel gran. Den här får vi elda upp istället. Utanför kommunhuset blev det däremot rätt, den är jättefin.

Den sex-sju meter höga granen är en rödgran. Kommunen hade dock beställt kungsgranar till både kommunhuset och torget.

– Den nya granen kommer nästa vecka. Det är en snygg och symmetrisk kungsgran, som vi faktiskt har beställt, säger Johan Elfver.

Kostsamt med julsabotage

Leveransen av fel gran kommer inte att kosta kommunen något. Det som däremot brukar kosta är skadegörelsen på granarna varje år. Förra året uppgick den kostnaden till uppemot 50 000 kronor.

– Det har hänt att folk förstör belysningen. Varje byte av slinga kostar upp emot 15 000 kronor. Det är trist, det är pengar som man skulle kunnat lägga på annat.

Glest. Här håller grenarna redan corona-avstånd. Foto: Anne Lichtenstein

Granar

Kungsgranar - julgranarnas Rolls-Royce är en mycket tålig gran som knappt barrar alls. Formen är oftast symetrisk.Den har täta och mjuka grenar med lite längre, platta och breda barr, som kan bli 2-4 centimeter långa. Då kungsgranar knappt doftar rekommenderas den för allergiker. Odlas, ofta inte lika miljövänliga som rödgranar.

Rödgranar - Är den vanligaste svenska julgranen. 80 procent av de tre miljoner julgranar som säljs är rödgranar. Rödgranen barrar en del och utseendet varierar. Doftar barr och kåda. Växer naturligt i våra skogar. Mest miljövänliga.

Visa merVisa mindre

Stockholmarna både hyllar och kritiserar nya munskyddsrådet

Nyheter ✔"Upp till var och en" ✔"Borde vara krav" ✔"Löjligt" Mitt i tog ett snack med resenärer i norra länet när det nya rådet om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft. Och det råder minst sagt delade meningar.torsdag 7/1 15:14

Här är vårens största vägarbeten i västerort

Nyheter Mindre trafik på grund av pandemin Förbifarten, nya trafikplatser och brorenoveringar. Flera stora väg­arbeten drar igång i västerort i vår – men trots det ser kö­läget bra ut. Trafiken har minskat i rusningstid på grund av pandemin.fredag 1/1 8:00

Insats mot försäljning av olagliga smällare inför nyår

Nyheter "En tydlig risk att smällandet tar fart" Polisen ska kontrollera försäljningen av fyrverkerier och olagliga så kallade bangers. De kommer åka ut till försäljningsställen.tisdag 22/12 8:48