På torsdagen anlände årets två stora julgranar till Ekerö kommun. En ställdes upp utanför kommunhuset och en på torget i Ekerö centrum.

Men snart började Mälaröbor höra av sig till kommunen och reaktionerna lät inte heller vänta på sig på sociala medier. Något stämde inte.

– Den ser faktiskt för taskig ut, som att den har blivit överkörd av en stridsvagn, säger Johan Elfver, press- och näringslivschef på Ekerö kommun.

Inte nog med att den ser ledsen ut, det har dessutom visat sig att det är fel gran.

Bra som brasved

– Vi tittade på vad vi kunde få för billig gran och så såg vi den här som blivit överkörd av en stridsvagn, då tänkte vi ”den tar vi”, skojar Johan Elfver innan han blir allvarlig igen.

– Det är en leverantörsmiss, de satte upp fel gran. Den här får vi elda upp istället. Utanför kommunhuset blev det däremot rätt, den är jättefin.Den sex-sju meter höga granen är en rödgran. Kommunen hade dock beställt kungsgranar till både kommunhuset och torget.– Den nya granen kommer nästa vecka. Det är en snygg och symmetrisk kungsgran, som vi faktiskt har beställt, säger Johan Elfver.

Kostsamt med julsabotage

Leveransen av fel gran kommer inte att kosta kommunen något. Det som däremot brukar kosta är skadegörelsen på granarna varje år. Förra året uppgick den kostnaden till uppemot 50 000 kronor.

– Det har hänt att folk förstör belysningen. Varje byte av slinga kostar upp emot 15 000 kronor. Det är trist, det är pengar som man skulle kunnat lägga på annat.