När paret köpte villan i Häggvik för nära sex miljoner kronor var boarean 128 kvadratmeter enligt objektbeskrivningen. Men när köparna senare lät uppmäta ytan visade det sig att huset var 119 kvadratmeter.

Och det var långt ifrån det enda problemet.

Radonmätningar visade att värdet låg många gånger över riktvärdet på 200 becquerel per kubikmeter. Enligt köparen hade säljaren lovat att en ny radonsug skulle sänka radonvärdet till riktvärdet, men så blev det inte.

Omfattande rötskador

Dessutom upptäckte köparna att det fanns rötskador på bostadsbyggnadens syll, trästomme, takkonstruktion, råspont, takfot och golvbjälkar, och vissa delar var angripna av skadedjur.

Säljaren ville inte medge några fel så köparna startade en rättsprocess och yrkade att säljarna skulle betala tillbaka 745 000 kronor.

Efter drygt två år har Attunda tingsrätt underkänt käromålet. Det innebär att köparna måste stå för säljarens rättegångskostnader på 597 000 kronor.

Skälet är bland annat att en köpares undersökningsplikt är mycket långtgående, och det är därför svårt att göra gällande att ett fel har varit dolt.

"Inte rättsligt relevant"

När det gäller den avvikande boytan konstaterar tingsrätten att det i objektbeskrivningen anges att ”boarean är uppmätt enligt ritning och att avvikelser kan förekomma”. Formuleringen gör att köparen inte har rätt till det yrkade prisavdraget, resonerar rätten.

Påståendet om att säljaren utlovat att riktvärdet för radon skulle uppnås med en ny radonsug är "inte rättsligt relevant". Det förklarar tingsrätten i sin dom och hänvisar till att det enligt jordabalkens regler inte är ett fel i fastigheten att radonvärdena ”inte sjunkit efter köpetillfället på det sätt som köparna förväntat sig”.

Inga dolda fel

Däremot menar tingsrätten att röt- och skadedjursskadorna var mer omfattande än en köpare normalt sett ”har att förvänta sig av ett köpeobjekt”.

Dock menar rätten att köparna inte har fullgjort sin undersökningsplikt, bland annat då besiktningen visade att en del av huset inte var besiktningsbar och att denna del utgör en riskkonstruktion. Därför måste köparna själva svara för skador och fel.

Enligt rätten har köparna inte heller styrkt att säljaren varit försumlig eller gjort någon utfästelse som berättigar till skadestånd.