Radon och röta. Inte vad köparna hade tänkt sig när de slog till på huset i Häggvik – och inte blev det bättre när de gick till tingsrätten för att få tillbaka lite av köpesumman. Foto: Most Photos/Tomas Stark

Tänkta drömhuset blev en dyr mardröm

Efter köpet visade det sig att husets trästomme var angripen av röta. Dessutom var radonvärdena höga och boytan mindre än den som angetts. Husköparna tog säljaren till domstol – men förlorade och ska nu betala säljarens rättegångskostnader på 597 000 kronor.

  • Publicerad 08:57, 15 maj 2021

När paret köpte villan i Häggvik för nära sex miljoner kronor var boarean 128 kvadratmeter enligt objektbeskrivningen. Men när köparna senare lät uppmäta ytan visade det sig att huset var 119 kvadratmeter.

Och det var långt ifrån det enda problemet.

Radonmätningar visade att värdet låg många gånger över riktvärdet på 200 becquerel per kubikmeter. Enligt köparen hade säljaren lovat att en ny radonsug skulle sänka radonvärdet till riktvärdet, men så blev det inte.

Omfattande rötskador

Dessutom upptäckte köparna att det fanns rötskador på bostadsbyggnadens syll, trästomme, takkonstruktion, råspont, takfot och golvbjälkar, och vissa delar var angripna av skadedjur.

Säljaren ville inte medge några fel så köparna startade en rättsprocess och yrkade att säljarna skulle betala tillbaka 745 000 kronor.

Efter drygt två år har Attunda tingsrätt underkänt käromålet. Det innebär att köparna måste stå för säljarens rättegångskostnader på 597 000 kronor.

Skälet är bland annat att en köpares undersökningsplikt är mycket långtgående, och det är därför svårt att göra gällande att ett fel har varit dolt.

"Inte rättsligt relevant"

När det gäller den avvikande boytan konstaterar tingsrätten att det i objektbeskrivningen anges att ”boarean är uppmätt enligt ritning och att avvikelser kan förekomma”. Formuleringen gör att köparen inte har rätt till det yrkade prisavdraget, resonerar rätten.

Påståendet om att säljaren utlovat att riktvärdet för radon skulle uppnås med en ny radonsug är "inte rättsligt relevant". Det förklarar tingsrätten i sin dom och hänvisar till att det enligt jordabalkens regler inte är ett fel i fastigheten att radonvärdena ”inte sjunkit efter köpetillfället på det sätt som köparna förväntat sig”.

Inga dolda fel

Däremot menar tingsrätten att röt- och skadedjursskadorna var mer omfattande än en köpare normalt sett ”har att förvänta sig av ett köpeobjekt”.

Dock menar rätten att köparna inte har fullgjort sin undersökningsplikt, bland annat då besiktningen visade att en del av huset inte var besiktningsbar och att denna del utgör en riskkonstruktion. Därför måste köparna själva svara för skador och fel.

Enligt rätten har köparna inte heller styrkt att säljaren varit försumlig eller gjort någon utfästelse som berättigar till skadestånd.

Radon, röta och 119 i stället för angivna 128 kvadratmeter. Inte vad köparna hade tänkt sig när de slog till på huset i Häggvik – och inte blev det bättre när de gick till tingsrätten för att få tillbaka lite av köpesumman. Foto: Most Photos

Endast dolda fel kan åberopas

En köpare har rätt att göra avdrag på köpeskillingen eller häva avtalet om fastigheten avviker från vad som avtalats eller från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet.

Köparen har även rätt till ersättning om felet eller förlusten beror på försummelse från säljarens sida eller om fastigheten avvek från vad säljaren har intygat.

Köparen kan endast få ersättning för dolda fel som inte hade kunnat upptäckas av en normalt bevandrad och erfaren lekman vid en grundlig undersökning av fastigheten.

Källa: Attunda tingsrätt

Visa merVisa mindre

Fallet från balkongen utreds som mord

Nyheter Ännu ingen gripen Kvinnan som föll från en balkong i Tureberg i fredags har avlidit av sina skador och ärendet utreds nu som mord.tisdag 15/6 15:10

Emil från Bollstanäs tävlar för landslaget

Nyheter Turebergsfriidrottaren springer stafett och 200 meter i helgens lag-EM i Rumänien Emil Johansson, friidrottare från Bollstanäs i Upplands Väsby, är uttagen till landslaget för att representera Sverige i Lag-EM i helgen i rumänska Cluj. Han ska springa 200 meter och stafett 4 x 400...tisdag 15/6 11:40