En tandläkare verksam i Enköping döms till sammanlagt 19 950 kronor i böter för dataintrång. En arbetskamrat till tandläkaren var även patient i verksamheten och den dömda tandläkaren har olovligen läst kollegans patientjournal.

Brottsoffret har berättat att hon den 2 oktober 2020 skulle titta i sin egen journal. Journalen var låst av en annan användare och hon kunde se att det var en kollega. Brottsoffret gick till gärningspersonen och såg att hon tittade i offrets journal.

Blev förbannad

Gärningspersonen ska då ha sagt att hon hade rätt att titta på brottsoffrets journal. Men gärningspersonen var inte brottsoffrets tandläkare. De hade ingen vårdrelation, så brottsoffret blev ”förbannad och kränkt”.

Förlorade inkomst

Brottsoffret har uppgett att hon kände sig väldigt kränkt och blev gråtfärdig. Hon stannade hemma ett par dagar efteråt och fick förlorad inkomst.

I den interna utredning som gjordes i verksamheten ändrade gärningspersonen sin berättelse. Från början hade hon inte gjort något och sedan sa hon att hon gick in avmisstag. Men dataloggarna visade att hon faktiskt varit inne i journalen och öppnat olika delar av den.

När ärendet togs upp i tingsrätten erkände gärningspersonen brottet.

Får skadestånd

Utöver böter ska gärningspersonen även betala ett skadestånd på 10 000 kronor till brottsoffret.