Det var Försäkringskassan som i januari 2020 slog larm sedan man gjort flera efterhandskontroller av tandläkaren då han hade begärt ersättning från det statliga tandvårdsstödet.

Enligt Försäkringskassan fanns anledning för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att göra tillsyn av tandläkaren ”eftersom det verkar finnas uppenbar risk för patientsäkerheten”.

Nio patienter – nio brister

Ivo granskade patientjournaler och röntgenbilder för nio av tandläkarens patienter – och kom fram till att det fanns brister i samtliga fall.

Bland annat har tandläkaren, enligt Ivo, ”systematiskt brustit” i att undersöka patienterna innan behandling. Han ska även ”i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet” ha underlåtit att diagnostisera och behandla patienternas grundsjukdomar så som karies och tandlossning.

Utöver detta har mannen ”på ett patientosäkert sätt” utfört kirurgiska ingrepp – bland annat tandutdragningar – med risk för framtida men och dessutom i flera fall ”utan hänsyn till en ökad risk för resistensutveckling ordinerat patienter antibiotika på felaktiga grunder”, konstaterar IVO.

Yrkar återkallad legitimation

Bristerna är sammantaget ”mycket allvarliga ur ett patientsäkerhetsperspektiv” enligt IVO som bedömer att tandläkaren har varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”.

Tandläkaren själv uppger i ett yttrande att han för journal både i ett dataprogram och för hand och att han "behandlar patienterna enligt de patientsäkerhetsregler som finns", men yttrandet är inget som ändrar bedömningen förklarar Ivo.

Ivo yrkar därför, i ett beslut fattat i slutet av maj, i första hand att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, ska återkalla mannens legitimation som tandläkare.

I andra hand yrkar Ivo att Hsan ska ålägga tandläkaren en treårig prövotid så att Ivo under den tiden kan följa hans yrkesutövning.