Många brister. Tandläkarens röntgenbilder var i flera fall oskarpa och tagna av oklar anledning, men det var bara några av felaktigheterna IVO hittade när man granskade hans yrkesutövning. Foto: Mostphotos

Tandläkare drog ut tänder utan ordentlig undersökning

En tandläkare i Sollentuna har ”systematiskt brustit” i sina undersökningar och varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”. Det menar Ivo som efter en granskning vill att mannens tandläkarlegitimation ska återkallas då han utgör en risk för patienternas säkerhet.

  • Publicerad 07:50, 13 jun 2021

Det var Försäkringskassan som i januari 2020 slog larm sedan man gjort flera efterhandskontroller av tandläkaren då han hade begärt ersättning från det statliga tandvårdsstödet.

Enligt Försäkringskassan fanns anledning för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att göra tillsyn av tandläkaren ”eftersom det verkar finnas uppenbar risk för patientsäkerheten”.

Nio patienter – nio brister

Ivo granskade patientjournaler och röntgenbilder för nio av tandläkarens patienter – och kom fram till att det fanns brister i samtliga fall.

Bland annat har tandläkaren, enligt Ivo, ”systematiskt brustit” i att undersöka patienterna innan behandling. Han ska även ”i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet” ha underlåtit att diagnostisera och behandla patienternas grundsjukdomar så som karies och tandlossning.

Utöver detta har mannen ”på ett patientosäkert sätt” utfört kirurgiska ingrepp – bland annat tandutdragningar – med risk för framtida men och dessutom i flera fall ”utan hänsyn till en ökad risk för resistensutveckling ordinerat patienter antibiotika på felaktiga grunder”, konstaterar IVO.

Yrkar återkallad legitimation

Bristerna är sammantaget ”mycket allvarliga ur ett patientsäkerhetsperspektiv” enligt IVO som bedömer att tandläkaren har varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”.

Tandläkaren själv uppger i ett yttrande att han för journal både i ett dataprogram och för hand och att han "behandlar patienterna enligt de patientsäkerhetsregler som finns", men yttrandet är inget som ändrar bedömningen förklarar Ivo.

Ivo yrkar därför, i ett beslut fattat i slutet av maj, i första hand att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, ska återkalla mannens legitimation som tandläkare.

I andra hand yrkar Ivo att Hsan ska ålägga tandläkaren en treårig prövotid så att Ivo under den tiden kan följa hans yrkesutövning.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Förintelsens minnesdag uppmärksammas lokalt

Nyheter "En unik händelse i vår historia som vi aldrig får glömma" Den lokala FN-föreningen ordnar en digital föreläsning för att uppmärksamma Minnesdagen av Förintelsen den 27 januari.måndag 24/1 6:40

Adrian från Norrviken fick drakarna på fall

Nyheter Fick in 10 miljoner i kapital till sitt företag I höstas var Adrian Andersson från Norrviken med i SVT:s Draknästet där unga företagare får presentera sin affärsidé och söka en investering inför fem redan framgångsrika superentreprenörer, så...söndag 23/1 8:20