Intervallklockans ljud ekar genom hallen vid centrum där Rågsveds boxningsklubb håller till. Tamim Awadh Mohamed, 39 och sedan i mars svensk mästare i tungvikt, värmer upp med hopprep inför träning i ringen. Bredvid står en av hans tränare, tillika klubbens grundare, Harry Jansson, 77, och hejar på.

– Det här är ingen sport för mammas pojkar. Vi brukar säga att det tar fyra-fem år innan man lär sig att bli en riktig boxare. Tamim är på väg rakt uppåt, de senaste två matcherna har han vunnit på knockout. Han är tuff och stark, säger Harry Jansson.

Tamim Awadh Mohamed började boxas som tonåring, i Tanzania.

– För mig betyder sporten jättemycket. Det handlar om respekt och disciplin. I ringen är det allvar, efteråt kan man kramas. Det gäller att träna hårt och att lyssna på instruktioner från tränarna, säger han och fortsätter:

– Jag har blivit bättre på att lyssna. Och komma i tid till träningen.

Vid sidan av boxningen har Tamim familj med flera barn, varav en nyfödd son, samt ett heltidsjobb som truckförare.

– Jag tränar efter jobbet, tre-fyra kvällar i veckan. Jag måste, boxning är en så stor del av mitt liv.

Vann SM-titel

För en månad sedan, 4 mars, var klubbkompisarna med i Örebro när Tamim Awadh Mohamed gjorde upp med Pezhman Seifkhani om svenska mästartiteln. Tamim vann matchen.

– Det var inte väntat. Det var tufft, men vi gjorde det enligt plan, säger Tamim Awadh Mohamed.

Det blir tre-fyra träningskvällar i veckan för Tamim. Sina senaste två matcher har han vunnit på knockout.

Det blir tre-fyra träningskvällar i veckan för Tamim. Sina senaste två matcher har han vunnit på knockout.

Angie Gray

Rågsveds BK grundades 2005 och har i dag cirka 40 medlemmar. Fler är välkomna.

– De flesta är motionärer, en del är riktigt duktiga. Vi har en åldersgräns på tio år, någonstans i den åldern börjar barn lyssna på tränarnas instruktioner, säger Harry Jansson, som själv boxats hela livet med några pauser.

Hur blir man en bra boxare?

– Det är en teknisk sport. Man behöver jobba med fötterna, höfterna, axlarna och slagen. Allt handlar om kombinationen, kan du inte det ena så blir det andra inte bra. Är man dansös så är det en fördel, säger Harry Jansson som slutade tävla i början av 1970-talet och blev tränare i stället.

Harry Jansson grundade Rågsveds BK 2005. Han har boxats hela livet men slutade tävla själv i början av 1970-talet.

Harry Jansson grundade Rågsveds BK 2005. Han har boxats hela livet men slutade tävla själv i början av 1970-talet.

Angie Gray

Han har inga planer på att sluta.

– Jag kommer att fortsätta utbilda boxare tills jag är sex fot under, eller hur man brukar säga. Jag har rätt bra fysik för att vara 77. När som helst kan jag göra 50 armhävningar, säger Harry Jansson.

Vad är charmen med sporten?

– Det är bara du själv som bestämmer. I många andra sporter kan man ta hjälp av medspelare, i fotboll är det elva stycken på plan. Men i ringen är det bara du och din motståndare.