Tälthallen i Upplands Väsby håller stängt ända till sportlovet på grund av mögel. Foto: Charlotte Årling/Arkivbild

Tälthallen tvingas hålla stängt till sportlovet

Den mögeldrabbade tälthallen bakom Vilundaparken måste hålla stängt ända till sportlovet. "Jättetråkigt, men tyvärr finns inga andra alternativ" säger Johanna Dermer på idrotts- och fritidskontoret.

  • Publicerad 06:15, 22 nov 2021

Det är självklart jättetråkigt att tälthallen måste vara stängd så pass länge, men tyvärr finns inga andra alternativ.

Det var vid en rutininspektion i början av oktober som upptäckten av mögelsporer gjordes i tälthallen, isrinken bakom Renew Arena. Hallen, som används av både Väsby Hockey och konståkningsklubben, fick stängas i minst en månad.

Ishall drabbad av mögel – fick stänga (mitti.se)

Men saneringsarbetet drar ut på tiden – ordentligt. Hallen kan tidigast öppna till sportlovet.

– Saneringsarbetet påbörjades i måndags och tälthallen planeras kunna vara i drift igen till sportlovet vecka 9. Dock måste vi lägga in en brasklapp om att kylslingorna är gamla och eventuellt kan ta skada av arbetet, vilket om vi har otur kan innebära att de går sönder och behöver bytas ut, säger Johanna Dermer, enhetschef på idrotts- och fritidskontoret.

Hon beklagar att saneringen drar ut på tiden.

– Det är självklart jättetråkigt att tälthallen måste vara stängd så pass länge, men tyvärr finns inga andra alternativ. Vi måste säkerställa att lokalen saneras på ett bra sätt så det inte finns någon hälsorisk med att vistas i lokalen.

Det här slår ju hårt mot föreningarna som brukar träna i B-hallen. Hur kan ni hjälpa dem?

– Vi vet att det är tufft för våra föreningar som tränar på is och vi har en regelbunden dialog med dem om läget. Både vi och föreningarna har kontaktat andra närliggande kommuner för att se ifall det finns lediga tider i deras ishallar för träning. Om föreningarna tränar i andra ishallar kan de sedan söka lokalbidrag för den kostnaden.

Påverkar det här även allmänhetens åkning i vinter?

– Just nu måste vi fokusera på att få till det så bra som möjligt med föreningarnas träningar i den stora ishallen. Allmänheten kommer få färre tider denna vinter, men vi har en dialog med Sollentuna och Sigtuna, och vi hänvisar till deras tider för allmänhetens åkning, dit är även Väsbyborna är välkomna.