Nu är det dags för alla treor att springa ut i vuxenlivet och Täby kommer fyllas med flak och glada nybakade studenter under den första veckan i juni.

Gymnasieskolorna har alla olika dagar då de springer ut från skolorna, från den 2 till 9 juni.

På Åva har man i ett års tid tävlat om vilken klass som ska få springa ut först på studentdagen, i den traditionsenliga "Bucklan olympiaden".

– De tävlar i massa olika lekar. Dagen innan utspringet presenteras vinnaren, säger rektor på Åva Lillemor Larsson.

Innan utspring har de flesta klasser middagar och stipendieutdelning. Lillemor Larsson och berättar att många elever ser fram emot studentdagen.

– De kommer vara överlyckliga, det är jag helt övertygad om. Det är en stor upplevelse i livet och något nytt som börjar, men sen är det vemod också såklart.

Även på Täby yrkesgymnasium är längtan stor då många ska direkt ut i arbetslivet.

– Det är stressigt tid just nu för elever och lärare, de flesta har jobb redan och de vet vart de ska, men samtidigt blir det något helt nytt med allt vad arbetslivet är, säger tillförordnad rektor Malin Wiklund.

Sämre framkomlighet

Det kan vara begränsad framkomlighet för övriga bilister under de olika firandena, berätta polisen.

"Vi kommer ha en del tillsyner under de aktuella studentdagarna i kommunen och kommer även kommunens trafikenhet ha en dialog med respektive skola och hjälpa till med att underlätta för uppställning av studentflaken innan färd", skriver Jonas Nilsson i ett mejl.