STÄNGT. I vår hoppas SL kunna öppna uppgången vid Sankt Göransgatan/Mariedalsvägen. Foto: Per Brandt

T-baneuppgång fortsatt stängd i månader

Den ena t-baneuppgången vid Stadshagen förblir stängd i många månader meddelar SL. De utreder fortsatt eventuella skadeståndskrav på byggherren.

  • Publicerad 17:46, 16 sep 2021

Det var i december förra året som tunnelbanan vid Stadshagen stoppades då det upptäcktes att vatten hade kommit in på spåren. Sedan dess har uppgången till Sankt Göransgatan/Mariedalsvägen varit avstängd. Och så kommer det att förbli i många månader, enligt SL.

Den troliga orsaken kopplas till bostadsbyggandet i korsningen. SL utreder fortfarande eventuella skadeståndskrav och har ett kontrollprogram för att övervaka att inte vatten letar sig ner till spåren på nytt.

Däremot är byggarbetet ovan jord i full gång, men med vissa restriktioner för att säkerställa att arbetet inte påverkar tunnelbanan.

Enligt SL:s presstjänst har man även kommit överens om att testa en tätningsmetod på berget. Det kräver att byggherren schaktar bort massorna och eftersom SL:s tekniska utrustning, som rulltrappor, är vattenkänsliga kan de inte öppna entrén innan tätningen är klar. Därför försenas öppningen ytterligare.

"Det sammantaget betyder att vi beräknar att vi kan öppna entrén under våren 2022, förutsatt att allt går som det ska", skriver SL i ett mejl.