– Jag älskar hamburgare mer än något annat. Jag blir inte trött på burgare och då har jag ändå ätit väldigt många, varje dag under vissa perioder, säger Felix Schollin som driver företaget Tre stekare med sina två syskon Sofie och Fabian.

Det hela började på Gotland där familjen spenderade somrarna. En restaurang som familjen ofta åt på skulle stänga vilket födde idén att syskonen startade något eget.

– Egentligen visste vi inte någonting av vad vi höll på med. Ingen av oss hade någon erfarenhet av att starta och driva restaurang, inte våra föräldrar heller, säger Felix Schollin.

Felix och Sofie Schollin är tvillingar och de var 15 år vid starten för fyra år sedan. Fabian Schollin var bara 13 år.

– Jo man var ju ung och så men vi har alltid varit lite av entreprenörer. När vi var sju eller åtta sprang vi runt och sålde glass på stranden, säger Fabian.

Tre stekare foodtruck i Sigtuna serverar smash burgers.

Tre stekare foodtruck i Sigtuna serverar smash burgers.

Jens Kassnert

Testar många hamburgare

För att driva restaurang eller foodtruck krävs serveringstillstånd och en plats att stå på.

– Vi köpte denna av en annan kille på Gotland och tog då över hans serveringstillstånd och ställe att stå på. Vi var ju så unga så vi lade vårt företag i våra föräldrars företag så länge, säger Fabian.

För att få inspiration och testa olika smaker äter de ofta hamburgare på andra hamburgerrestauranger. Sedan experimenterar de även bland smakerna hemma i ett kök de har till foodtrucken.

– Vi förbereder allt hemma där vi gör våra egna majonnäser, inlagd lök och allt sådant. Där sköter vi alla beställningar och försöker att hålla det så lokalt som det går, säger Felix.

Tre stekare foodtruck i Sigtuna serverar smash burgers.

Tre stekare foodtruck i Sigtuna serverar smash burgers.

Jens Kassnert

Efter denna sommar tog de med foodtrucken hem till Sigtuna och redan under första dagen i staden sålde de över 100 hamburgare.

– Det gick över förväntan faktiskt. Så bra trodde vi inte att det skulle gå. Vi har haft lite tur att vi fått hyra den här platsen som ju ligger i centralt läge, säger Fabian.

– Det finns en hel del restauranger här men ingen är som denna. I början var vi livrädda för konkurrenter men saken är den att handel föder handel vilket ofta medför att det går bättre för alla, säger Felix.

Sedan starten av företaget har de kämpat mot pandemi, inflation och en hamburgerboom. De är inte ensamma på hamburgermarknaden.

– Allt som vi trott ska vara motvind har på något sätt blivit till medvind. När pandemin kom och ingen kunde flyga gick det hur bra som helst nere på Gotland till exempel.

Nu är de i Sigtuna för att stanna. Och förutom deras vanliga öppettider har de redan fått bokningar att vara med på olika events och troligen julmarknaden i Sigtuna.

Fabian beställer en hamburgare till lunch.

Fabian beställer en hamburgare till lunch.

Jens Kassnert