– Kom och upplev det här på plats! Nu händer det coola grejer i Sollentuna! säger loppets grundare och arrangör, Sollentunabon Nicholas Roman.

Under helgen genomförs tre olika lopp, alla med start och mål uppe i Edsvik som är ett slags center för hela arrangemanget.

– Där har vi DJ, speaker, livesändning och mat och dryck, säger Nicholas Roman.

Taktik kan avgöra

På lördagen, den 27 maj, avgörs tredje upplagan ARK Supersprint med en extremt kort och publikvänlig bana vid Edsvik, 1 000 meter löpning fördelat på två sträckor och 200 meter simning.

Supersprinten avgörs i heat med 3–5 deltagare på startlinjen och det är placeringen – inte tiden – som är viktigast så det taktiska spelet blir avgörande. Nicholas Roman beskriver tävlingen som ”SkiCross möter Slottssprint möter swimrun”.

– Massvis med coola namn kommer till start. Vi har världsmästare i swimrun, OS-simmarna Josefin Lillhage och Simon Sjödin, och även Sveriges snabbaste artist Daniel Adams-Ray. Och Desiree Andersson som har vunnit de två först åren kommer för att försvara sin titel, säger han.

Den 28 maj är det dags för EX Long och EX Short, och även då finns en hel del meriterade deltagare på startlinjen.

Tolv deltagare från Cambridge

– Från i år är EX Long ett meritlopp till Ötillö och det kommer många internationella deltagare. Nio nationaliteter är anmälda hittills, bland annat kommer tolv deltagare från Cambridge Triathlon Club. De ska bo på campingen vid Rösjöbadet. Vi har blivit ett destinationslopp som folk åker till, säger Nicholas Roman.

EX Long är 23 kilometer långt, med 17,5 kilometer löpning och 4,5 kilometer simning, och har jaktstart där alla lag är seedade och startar med små mellanrum – med eliten sist så att de får börja jaga.

"Ganska kallt i vattnet"

Det korta loppet är 14 kilometer – 11 kilometer löpning och 3 kilometer simning – och där är det masstart som gäller.

– Det kommer att bli tufft! Och troligen ganska kallt i vattnet. 15–17 grader tror vi, men det kan vara ett par grader kallare också, säger Nicholas Roman.