– Bildelar har varit på tapeten ett tag, men just nu ser vi en trend med en otrolig ökning i just katalysatorer. Det rör sig främst om äldre bilmodeller från 2004–2009, säger Jörgen Karlsson, brottsförebyggare i polisområde Stockholm nord.

Tidigare har merparten av stölderna utförts av utländska ligor, men där har bilden förändrats. Sedan gränspolisen har gått igenom ett 30-tal ärenden med katalysatorstölder där man gripit personer är majoriteten av dessa inte kopplade till utländska brottsnätverk.

– I år är det sannolikt ett betydande inslag av lokala kriminella, medan det förra året i huvudsak var internationella brottsnätverk, säger Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i LPO Sollentuna.

Dyrbara metaller

Tjuvarna är ute efter dyrbara metaller som finns i katalysatorer – palladium, platina och rodium. Rodium är flera gånger dyrare än guld.

Och en stäld kan gå fort. Videomaterial visar att det ofta bara tar 30 sekunder för tre personer att stjäla en katalysator från en bil.

En person agerar förare och väntar i flyktbilen medan två andra genomför stölden. En person hissar upp bilen med en domkraft så att den andra kan komma åt under bilen och rycka loss katalysatorn. Bilen hissas sedan snabbt ner igen, och alla tre försvinner iväg.

Polisen vill ha hjälp

Det snabba tillvägagångssättet gör att polisen behöver allmänhetens hjälp. Ser du pågående brott så ring 112. Vill du tipsa polisen så ringer du 114 14 och säg ordet "Tips" i talsvar. Du kan också lämna tips via webben.

För den som drabbas av en katalysatorstöld innebär det att bilen inte går att köra.

– Tänk på var du parkerar, belysning och möjligheten att upptäcka en eventuell tjuv, exempelvis larm, är Daniel Wilhelmsson tips för att slippa bli bestulen på katalysatorn.