OPERATIONSKLÄDDA. Yvonne Pettersson, Julia Berglund och deras kollegor får stå ut med operationskläder som inte andas. Foto: Privat

Svettigt på Södersjukhuset efter militärkuppen i Myanmar

Det råder brist på operationskläder i engångsmaterial på Sös. Och det beror på militären i Myanmar. Nu får personalen svettas i samma typ av kläder som tidigare ratats på Karolinska.

  • Publicerad 13:54, 27 apr 2021

Det blir en obehaglig svettlukt

Militärkuppen i Myanmar har fått återverkningar på Södersjukhuset, om än inte lika fasansfulla.

Operationskläderna i engångsmaterial som används på sjukhuset tillverkas nämligen där. Men nu ligger all produktion nere.

Lagret räcker i ytterligare någon månad. Därför har andra operationskläder lånats in, i materialet olefin.

Ratades tidigare

Men till sin förvåning kunde personalen konstatera att den typ av kläder som införskaffats är desamma som för tre år sedan ratades av kollegerna på Karolinska universitetssjukhuset. Karolinska beslöt då att bryta avtalet med leverantören, till en kostnad av fem miljoner kronor.

Orsakar allergier

Men nu har de alltså dykt upp på Södersjukhuset.

– Kläderna är hemska. Blir man lite varm ångar det om en, är det lite svalt då fryser man. De orsakar allergier, svamp i underlivet och under brösten, folk har fått finnar på axlar och rygg. Och det blir en obehaglig svettlukt, säger Yvonne Pettersson, operationsundersköterska.

Extra täta

En ortoped menar att engångskläderna och olefinkläderna är lika täta, men att det stora problemet är en ventilation som inte fungerar, som gör att de inte kan använda kläder som andas.

Engångskläderna från Myanmar, och nu de inlånade kläderna, är mycket täta och ska användas vid operationer där det är extra viktigt att partikelhalten i luften hålls nere.

Ses över

"Vår textilcontroller har en tät dialog med kontaktpersoner på bl a Sös operation kring de synpunkter som kommer gällande olefinkläderna. Sös opererande enheter ser tillsammans med Vårdhygien just nu över vilken kirurgi som täta kläder behöver användas på", skriver Lena Lundin, servicedirektör på Sös, i ett mejl till Mitt i.

Mölnlycke, som tillverkar engångskläderna, uppges försöka styra om produktionen till en ny anläggning. Men det lär ta tid, och fram till dess får operationspersonalen på Sös svettas vidare.

En stark fiber

Olefin är en syntetisk textilfiber som består av propylenplast.

Olefin-fibrer väger mycket lite. De är färgbeständiga, starka, smutsavstötande och snabbtorkande.

Olefin-fibrer används till sportkläder, biltextilier, mattor. Och till operationskläder.

Visa merVisa mindre