Nacka har tre år i rad vunnit Kommunernas kamp och pekats ut som den mest robusta kommunen i Sverige enligt strategi- och teknikkonsultföretaget WSP:s ranking.

I år hamnar Nacka alltså på andra plats. För första gången vinner Täby, som rankar högt på faktorer som inflyttning, goda studieresultat och en hög sysselsättningsgrad.

– Det gör kommunen till en stabil och framtidssäker kommun, som har goda möjligheter att stå emot kriser och förändringar i omvärlden, säger Mattias Frithiof, avdelningschef samhällsutveckling på WSP och författare till rapporten.

Mattias Frithiof på WSP har skrivit rapporten.

Mattias Frithiof på WSP har skrivit rapporten.

Emma Skanvik

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby är nöjd.

 – Täby är en fantastisk kommun och det här är ytterligare ett kvitto på det. Vi vet att människor trivs i Täby eftersom det är en trygg, effektiv kommun med hög kvalitet i verksamheter och låg skatt, säger han.

Erik Andersson, kommunstyrelseordförande i Täby.

Erik Andersson, kommunstyrelseordförande i Täby.

Stefan Källstigen

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är inte allt för ledsen.

– Kan bara gratulera Täby, en annan framgångsrik kommun med stark framtidsoptimism. Silverplats är inte så dåligt det heller. 287 kommuner ligger ju efter, även om det inte är en tävling. Kan också konstatera att fem-i-topp leds av Moderater.

Inbromsad befolkningsökning

Under fjolåret minskade antalet invånare i två av tre svenska kommuner. I Nacka har den förväntade befolkningsökningen bromsat, förut räknade man med 140 000 invånare 2030 – nu väntas bara 119 000.

– Det kan få omfattande konsekvenser för kommunernas ekonomi och välfärd. Många kommuner måste nu tänka nytt kring hur man planerar sin verksamhet framåt. Stockholms län är än så länge mindre drabbat men effekterna börjar synas också i huvudstadsregionen, säger Mattias Frithiof.

Attraherar yrkesverksamma

Förutom Nacka och Täby hamnar även Sundbyberg bland landets tio starkaste kommuner. Sundbyberg har yngst befolkning i hela landet, med 77 procent av invånarna under 55 år.

– Det gör att man har en stor del av befolkningen i arbetsför ålder en lång tid framöver. I min värld är det robust, säger Mattias Frithiof.

Framgångsfaktorn i Sundbyberg kan vara att man byggt mycket och har en prisnivå på nya bostäder som attraherar unga, menar han.

– Pendlingskommunerna har över tid haft en god befolkningsutveckling och lyckas ofta attrahera yrkesverksamma att etablera sig i kommunen, vilket ger bättre ekonomi och möjlighet att satsa på välfärd och utveckling, säger Mattias Frithiof.

Årets raket

Den kommun i länet som stigit mest i rankning är Botkyrka – årets raket enligt WSP – vilket bland annat förklaras av att både inflyttning och förvärvsinkomster går åt rätt håll.

Störst tapp gjorde Sigtuna, som en följd av minskad befolkning och sänkta meritvärden bland niondeklassarna.