Klockan har hunnit bli strax efter tre på natten den 12 mars 1926. Den onyktre direktören Sixten Flyborg får hjälp av två män att ta sig in i en taxi vid Kungsholms hamnplan 3.
Droskbilen av märket Buick åker sedan via Hantverkargatan in på Pipersgatan och mot Sixten Flyborgs bostad på Östermalm.
Men längre än till Pipersgatan kommer inte bilen.
Kriminalkommissarierna Karl Gustafsson ("K-Gustav"), Klas Robert Wahlström och Gustaf Gustafson ("Stor-Gustaf") var de som utredde mordet.
Källa: Polismuseet
Männen från Kungsholms hamnplan har satt fast sex kilo dynamit på bilens bagagelucka innan chauffören Bror Strömberg rullar iväg i vårnatten. Stubintrådens längd är så pass lång att dynamiten ska explodera efter 90 sekunder. Sixten Flyborg avlider omedelbart, medan chauffören mirakulöst klarar sig.
Misstänkt attentat
Först trodde polisen att det var gastanken som hade smällt, men snart börjar de misstänka ett attentat.
Först tror polisen att gastanken har smällt, men snart börjar de misstänka ett attentat.
Axel Malmström. Stadsmuseet i Stockholm
Vid bilen hittas en växelsedel utställd på en Erik Von Arbin som tillsammans med Alexander Kreüger blir huvudmisstänkta.
Erik von Arbin driver tillsammans med Sixten Flyborg en firma som importerar te och Alexander Kreüger är anställd i företaget.
– De tre festade ganska hårt och det fanns en nattklubb på Östermalm som hette Grotta Azzurra. Här tog gäster kokain och det fanns även prostituerade. Det här är när 20-talets Stockholm blir lite mer som Chicago, säger Mats Hayen, historiker vid Stadsarkivet.
Annat motiv
Kreüger och von Arbin hade tillsammans kommit överens om att ta livet av Flyborg, motivet har sagts vara att företaget gick uselt. Pengarna från Sixten Flyborgs livförsäkring skulle rädda både firmans och von Arbins egna havererade ekonomi.
Men Mats Hayen lyfter fram ett annat möjligt motiv.
Han har läst hela förundersökningen och mycket talar enligt honom för ett kärleksdrama. Sixten Flyborg hade en affär med Henrietta Ingvaldsen – en kvinna som Alexander Kreüger också var förälskad i. Hon ska bland annat ha sysslat med spritsmuggling och koppleri.
I tidningar kallas hon Madame X.
– Det här får stor uppmärksamhet eftersom det handlar om kända överklassfamiljer, men också för att det finns en kärlekshistoria och spritsmuggling i bakgrunden.
Mats Hayen.
Olle Anrell
Mats Hayen berättar att det i polisförhör framgår att von Arbin och Kreüger hade olika tankar om hur Flyborg skulle mördas. Till exempel genom att hälla kokain i hans dryck, eller att Flyborg skulle ”råka” ramla från Katarinahissen.
Straffarbete på livstid
Kreüger ska dessutom ha försökt mörda Flyborg i dennes hem med en blydagg tidigare under 1926. Det perfekta mordvapnet eftersom det kan smältas.
Men till slut landar alltså valet på Sveriges första bilbomb.
Pipersgatan i dag.
Mostphotos
Efter en tid i isolering erkänner Erik von Arbin och Alexander Kreüger mordet. De döms till livstids straffarbete och ett enormt skadestånd för ”Flyborgska smällen”, eller ”Piperska smällen” som bilbomben kallas.
De båda benådas under 30- och 40-talen och levde sedan utan till synes fortsatt kriminalitet.
Åskådare vid vid den mördade Sixten Flyborgs begravning 1926.
Karl Ransell (Pressfotograf). Stadsmuseet i Stockholm.
Började storgråta
Flera år efter benådningen utför brandkaptenen vid Johannes, Andreas Grill, och Kungsholmens poliskommissarie en kontroll av ett oljelager på Kungsholmen.
Där är en lång och skäggig man förman – Erik von Arbin.
– Jag sa att vi har träffats förr i tiden och så tog jag honom i hand då han ju hade avtjänat sitt straff. Då började karln storgråta och det förstår man faktiskt. Han blev så rörd av att jag visade denna lilla gest av vänlighet.